acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
 media  servicii  proiecte  politici si studii  publicatii  centru  training                                     Romana English
acasa > media
concurs       Tipareşte aceasta pagina
CONCURS - "FII COOL SI DA IDEI, NU LEI

Fii cool si dă idei, nu lei!

Rezultatele concursului

Ce?
Pe 12 octombrie Transparency International Romania (TI-Ro) împlineste 12 ani si vrea să îi sărbătorească împreună cu tinerii.
Îţi pasă, ca si nouă, de ce se întâmplă în jurul tău? Vrei să faci, împreuna cu noi, un pas pentru o societate mai bună? Alătură-te echipei TI-Ro în actiunile de combatere a mitei electorale în timpul campaniei pentru alegerile locale din 2012 si participă la CONCURS !

Ne poti ajuta cu

  • Un slogan anti-mită electorală
  • O idee desteaptă de activitate pentru combaterea mitei electorale

Cine?
Concursurile se adresează studenţilor şi tinerilor cu vârsta de până în 26 de ani.

De ce?
Fiecare vot vândut înseamnă o actiune de coruptie după alegeri. Toate studiile noastre arată că cine dă mită va si lua mită când va avea ocazia.
Astfel, toti politicienii care dau mită electorală, cei care cumpără voturi în campaniile electorale, vor lua mită când se vor afla la primărie, în consiliul local, sau judetean, în Parlament sau la guvernare.
În plus, de fiecare dată când vor lua mită, decidentii din politică si administratie îsi vor răsplătii finantatorii cu banii publici strânsi la bugetul de stat din taxele si impozitele pe care toti cetătenii le plătesc.
Cercul vicios se închide si fiecare alegător care îsi vinde votul va plăti înapoi alesului, sub formă de taxele si impozitele ce sunt deturnate de la scopurile publice, pentru a intra fraudulos în buzunare particulare. Mai mult, contributiile la buget sunt înzecit mai mari decât banii primiti pentru vot.
Fiecare vot vândut înseamnă alt contract public ilegal în care fiecare metru de autostradă costa de cinci ori mai mult decât face.

Cercul vicios al coruptiei politice si electorale

 

 

Vot – 0 lei bucata

Cetăţenii tratează superficial dreptul de a vota, drept care nu demult făcea parte din categoria „bunurilor elevate” şi pe care nu toate categoriile sociale şi-l „permiteau”. Astăzi, democraţia participativă asigură cetăţenilor acest drept, fără a verifica finanţele individului sau sexul acestuia. Din cauza absenteismului, însă, frauda electorală are un impact mare asupra rezultatelor finale. Votul ar trebui să „coste” 0 lei – nu platim şi nici nu ar trebui să fim platiţi pentru a ni-l exprima.

Castigator concurs: Alexandra Bogdan 22 ani

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice - Specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul SNSPA. În prezent, este studentă a Masterului de Dezvoltare Locală şi Regională, din cadrul aceleiaşi instituţii. Manifestă interes în domeniul studiilor de gen şi a egalităţii de şanse, iar profesional, şi-a concentrat activităţile în jurul domeniului parlamentar şi al organizaţiilor non-guvernamentale. Din perspectiva sa, votul reprezintă unul dintre instrumentele care a facut posibilă recunoaşterea diverselor categorii sociale ca fiind cetaţeni cu drepturi egale, a căror opinie contribuie la modul de conducere a unui stat.

   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
Stay Informed