acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
 media  servicii  proiecte  politici si studii  publicatii  centru  training                                    Romana English
acasa > politici si studii > Indici > Indicele de perceptie a coruptiei
Indici  Indicele de perceptie a coruptiei     Tipareşte aceasta pagina
Indicele de Percepţie a Corupţiei

 Indicele de Percepţie a Corupţiei TI a fost lansat pentru prima data in anul 1995 si este unul dintre cele mai cunoscute instrumente utilizate de TI. Este un indice compozit, care se bazează pe datele privind corupţia din sondajele specializate efectuate de mai multe instituţii independente de renume. El reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din ţările evaluate. Transparency International deleagă realizarea Indicelui de Parcepţie a Corupţiei domnului Johann Graf Lambsdorff, un professor universitar stablit în Passau, Germania
Sondajele folosite pentru elaborarea IPC pun întrebări legate de folosirea incorectă a funcţiei publice în beneficiu particular, punând accentul, de exemplu, pe luarea de mită de către oficiali pentru achiziţii publice, delapidarea fondurilor publice sau întrebări care verifică puterea politicilor anticorupţie, în acest fel determinând atât corupţia politică, cât şi cea administrtivă.

TI solicită cel puţin trei surse pentru a include o ţară în IPC. Modificarea zonei de acoperire a IPC poate fi determinate de faptul că o nouă sursă a fost inclusă, în timp ce altapoate fi eliminata. Ca urmare, modificarea acestor surse determină indroducerea unor state si excluderea altora in IPC, fapt ce variaza de la an la an.
 Rezultatelor IPC permit clasarea ţărilor în funcţie de gradul în care este percepută existenţa corupţiei în rândul oficialilor şi politicienilor, permiţând astfel TI să stabilească un indice. Totuşi, punctajul obţinut de o ţară este un indicator mult mai important pentru nivelul de corupţie perceput în acea ţară, dat fiind că poziţia unei ţări în clasament se poate modifica din cauză faptului că noi state sunt incluse în indice, iar altele sunt excluse.

Indicele de Percepţie a Corupţiei este realizat annual de Transparency International şi lansat concomitent de Secretariatul International şi de filialelel naţionale ale acesteia.


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
Stay Informed