Astăzi, 9 decembrie, România, Transparency International și toată comunitatea internațională sărbătoresc Ziua Internaţională Anticorupţie. România sărbătoreşte această zi începând cu anul 2004, când prin Legea nr. 365 a ratificat la 15 septembrie Convenţia Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei.

Corupţia subminează democraţia, creează instabilitate în cadrul guvernelor, imprimă ţărilor regres economic și poate ruina o ţară şi pe cetăţenii ei. Ea apare în diverse forme, cum ar fi mita, încălcarea legii fără a suporta consecinţele într-un mod echitabil, modificarea injustă a proceselor şi rezultatelor electorale, şi muşamalizarea greşelilor sau reducerea la tăcere a avertizorilor de integritate – persoane care au curajul de a semnala cazuri de corupţie, în speranţa că se va face dreptate. România este în pragul unui an electoral, iar problema corupției electorale rămâne una acută. Riscul corupției este real, iar agenda publică este concentrată pe acest subiect.

"În acest context, Transparency International România a realizat o analiză a principalelor vulnerabilități la corupţie electorală şi propune un set de măsuri de politică publică pentru contracararea acestui fenomen, măsuri a căror implementare are în vedere toate cele trei dimensiuni temporale: termen scurt, mediu şi lung. Totodată Transparency International Romania lansează tuturor formaţiunilor politice un apel la conformare voluntară la măsurile de transparenţă incluse în documentul de politică publică şi la o conduită electorală fără corupţie în anul 2012.

Transparency International Romania invită de asemenea cetăţenii României să refuze să mai fie părtaşi la corupţia şi mita electorală. Dreptul la vot aparține tuturor cetăţenilor acestei ţări, indiferent de categorie socială, venituri, sex sau apartenenţă etnică. Astăzi, absenteismul încurajează frauda electorală cu un impact negativ extrem de mare asupra rezultatelor finale. Votul nu trebuie să ne coste dar nici nu ar trebui să fim plătiţi pentru a ni-l exprima: Vot – 0 lei bucata.

Aceasta este pledoaria unuia dintre tinerii cetățeni ai României, Alexandra Bogdan, pe care Transparency International România o declară câștigătoarea concursului”Fii cool și dă idei, nu lei! lansat pe 12 octombrie. Să-i urmăm cu toții exemplul!

Contact Media
Irina Lonean
Tel: 0737.023.401


Data publicare: 09/12/2011