Transparency International România dorește să vă rețină atenția asupra Directivei privind Drepturile Acționarilor (2014/0121-COD), care urmează să fie supusă votului în ședința plenară din zilele următoare.

Votul dumneavoastră pentru aprobarea Directivei, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri juridice, reprezintă o contribuție importantă pentru a îmbunătăți standardele guvernanței corporative în companiile europene și pentru a promova transparența fiscală.

Transparența sporită va contribui la promovarea competitivității și a investițiilor, înlăturând în același timp de pe piață companiile cu influențe corupte. Publicarea informațiilor detaliate despre companii va duce la încurajarea competiției, dezvăluind monopolurile din anumite piețe. Se anticipează că măsurile prevăzute în Directivă vor genera creștere economică, scăderea prețurilor pentru consumatori și vor conduce la creșterea competitivității în mediul de afaceri european.

O evaluare făcută de Comisia Europeană cu privire la impactul pe care aprobarea Directivei îl va avea pe viitor arată că nivelul investițiilor ar putea crește ca urmare a aplicării acestui model de transparență, întrucât investitorii se vor simți mai în siguranță să investească în companii care își demonstrează în mod activ angajamentul de a respecta cel mai înalt grad de transparență. De asemenea, un plus de transparență poate elimina practicile nocive ieșite la iveală în ultimii ani în companiile multinaționale care doresc să opereze pe piața europeană, dar care vor să facă acest lucru exploatând sistemul fiscal pentru a-și reduce, aproape la zero, plata taxelor și impozitelor.

Directiva privind Drepturile Acționarilor cuprinde un articol important, Articolul 2 (amendament la Directiva nr. 2013/34/EU) care va solicita marilor companii care operează în Europa să publice datele privind țările în care își declară profiturile și țările unde plătesc taxe și impozite. Aceasta este prevederea care sperăm că va aduce beneficiile descrise anterior.

Transparența fiscală va contribui totodată la uniformizarea condițiilor de concurență pentru IMM-urile europene și companiile multinaționale. În prezent, IMM-urile – cele care de altfel contribuie cel mai mult la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în statele europene, sunt în dezavantaj față de companiile multinaționale, care își transferă profiturile în paradise fiscale.

În multe cazuri, IMM-urile care operează doar într-o singură țară sunt deja obligate să dezvăluie mare parte a informațiilor care vor fi cerute companiilor multinaționale, prin Directiva amintită. Prin urmare, nu este vorba de impunerea unor poveri nejustificate mediului de afacerilor, ci mai degrabă despre crearea unui cadru în care toate tipurile de firme, indiferent de mărime, să aibă șanse egale. Mai multe bănci și companii mari au publicat deja online informații financiare, iar afacerile lor nu au avut de suferit din cauza transparenței sporite, dimpotrivă. De altfel, 59% dintre directorii executivi ai marilor companii pledează pentru o transparență sporită, prin publicarea informațiilor financiare cheie din cadrul companiei.

Având în vedere beneficiile incontestabile ale acestui demers pentru construcția unei piețe inclusive, ne exprimăm încrederea că veți susține această inițiativă prin votul dumneavoastră și că veți promova beneficiile sale și în rândul colegilor dvs.

Vă punem la dispoziție o sinteză a celor mai importante aspecte legate de directiva propusă și efectele ei pentru mediul de afaceri, administrații fiscale și cetățeni.

Cu deosebită considerație,
Victor Alistar
Director Executiv
Transparency International România

Citeste mai mult despre..

Toate privirile sunt îndreptate asupra Președinției Consiliului UE odată cu votul pozitiv asupra transparenței fiscale dat de Parlamentul European

 

 


Data publicare: 08/06/2015