acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2018
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
13 august

13 august 2018
Bucureşti

Comunicat de presă
Cetăţenii sunt liberi să protesteze paşnic.
Respectarea legii şi a statului de drept sunt esenţiale.

Transparency International România urmărește cu deosebită atenție și preocupare evenimentele din ultima perioadă care au adus în prim plan teme precum corupţia, integritatea în funcţia publică, eficienţa instituţiilor statului.

Ţinând cont de faptul că libertatea de exprimare şi respectarea legii sunt esenţiale într-o societate democratică, Transparency International România îndeamnă cetăţenii şi reprezentanţii instituţiilor publice să dea dovadă de calm, civism şi respect reciproc.

Cetăţenii sunt liberi să protesteze paşnic, în linie cu respectarea legii şi a statului de drept. În schimb, violenţele de limbaj şi atitudine sunt de natură să pună în umbră dreptul la liberă exprimare garantat de Constiuţia României.

Articolul 30 din Legea fundamentală prevede: “(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (…)
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”
.

În această perioadă în care polarizarea societăţii este tot mai accentuată, considerăm că este nevoie de dezbateri argumentate pe problemele reale cu care se confruntă societatea şi, poate mai mult ca oricând, este nevoie să punem accent pe valori precum integritate, profesionalism, responsabilitate, prioritatea interesului public.

Transparency International Romania are peste 18 ani de activitate în sectorul neguvernamental, perioadă în care a contribuit inclusiv la înfiinţarea/consolidarea unor instituţii publice precum Agenţia Naţională de Integritate, Direcţia Naţională Anticorupţie, a elaborat politici publice şi standarde de etică şi integritate în sectorul public şi mediul de afaceri.


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale