acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
 media  servicii  proiecte  politici si studii  publicatii  centru  training                                      Romana English
acasa > media > evenimente > 2010
media  evenimente     Tipareşte aceasta pagina
Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti

Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti
28 Septembrie 2010
10:00 - 14:00

Bd. Nicolae Bălcescu 21, etaj 2, Bucureşti

Transparency International Romania şi Asociaţia Magistraţilor din România organizează cu ocazia Zilei Internaţionale a Dreptului de a Şti o dezbatere pe tema liberului acces la informaţii, privit din perspectiva unui spaţiu public sensibil: justiţia.

Alegerea are la bază două argumente. Pe de o parte, sistemul judiciar trebuie să se supună regimului de transparenţă instituit de lege, punând la dispoziţia publicului informaţii din sfera lor de activitate, însă parte dintre acestea se încadrează adesea în situaţiile exceptate de la liberul acces. Pe de altă parte, ultima perioadă ne-a arătat că „tele-justiţia”, adesea realizată în numele dreptului de a şti, poate aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al părţilor. Scopul evenimentului va fi tocmai acela de a discuta pe marginea modalităţilor de satisfacere a exigenţelor de transparenţă şi responsabilitate în administrarea dreptului de a şti în justiţie.

Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti (International Right to Know Day) este sărbătorită la nivel mondial pe data de 28 septembrie, anul 2010 aducând cu sine cea de-a opta sa celebrare internaţională. Scopul Right to Know Day este de a atrage atenţia la nivel mondial asupra dreptului fiecărui individ de a avea acces la informaţiile publice.


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
Stay Informed