acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
 media  servicii  proiecte  politici si studii  publicatii  centru  training                                      Romana English
acasa > media > evenimente > 2015
media  evenimente     Tipareşte aceasta pagina
3 septembrie

Discursul Președintelui Transparency International, José Ugaz din 2 septembrie 2015, cu ocazia celei de-a 16a ediții a Conferinței Internaționale Anticaorupție (IACC – International Anti-Corruption Conference) - Putrajaya, Malaysia.

Domnule Ministru Paul Low, vicepreședinte al Comisiei Malaysiene Anticorupție,
Domnule Akere Muna, președinte al Consiliului IACC,
Domnule Akhbar Satar, președinte al TI Malaysia:

Dați-mi voie, în primul rând, să mulțumesc IACC pentru că a reunit atâția oameni, ca parte a mișcării noastre globale de combatere a corupției.
Comisiei Malaysiene Anticorupție pentru găzduirea IACC.
Și poporului malaysian pentru primirea noastră în frumoasa lor țară, în acest moment important.

În această săptămână, Malaysia a sărbătorit Merdeka – câștigarea independenței de sub autoritatea colonială și libertatea de sub opresiune. Independență și libertate
Pietrele de temelie ale unei societăți oneste și corecte.

Toate țările se confruntă cu probleme, în special țările noi și mi-am reamintit de câteva afirmații ale părintelui fondator al națiuni, Abdul Rahman, afirmații făcute la momentul câștigării independenței, în 1957.

Există două cuvinte pe care le-a folosit și care mi-au atras atenția – onestitate și integritate.

Acestea sunt cele care ne reunesc în lupta împotriva corupției.

Onestitatea și integritatea.

Am observat ce înseamnă acest lucru pentru oamenii din întreaga lume în ultimele săptămâni.
În Brazilia.
În Honduras.
În Guatemala.
În Irak.
În Malysia.

Sute de mii de oameni trimit un singur mesaj corupților: „Zilele voastre de impunitate sunt numărate!”.

Acesta este motivul pentru care ne aflăm aici. Dar avem o bătălie în fața noastră.

În prea multe state, drepturi fundamentale ca libertatea de expresie și de asociere sunt încălcate sau furate.

Este dificil să lupți împotriva corupției în lipsa acestor drepturi.

Cea mai perfidă dintre toate este corupția politică, deformarea și distorsionarea legii de către guverne parazitate de nepotism și acaparate de interese clientelare.

În Kuweit, chapter-ul nostru a fost preluat de un consiliu director numit de guvern. În Tunisia, activiștii noștri au fost amenințați cu începerea unor acțiuni în justiție pentru criticile aduse unor legi care le-ar permite corupțiilor să scape. În Rusia, organizațiile societății civile sunt înscrise într-un registru al Agenților Străini – primul pas într-o încercare de stopare a eforturilor anticorupție depuse de activiștii din această țară.

Cei rămași fără integritate.
Înțelegeri secrete.
Acoliți numiți în funcții.
Violări ale drepturilor omului

Acestea hrănesc ceea ce noi numim corupția mare pentru că ele creează un climat în care corupția înflorește, iar impunitatea îi protejează pe cei puternici.

Ne aflăm într-o lume globală, iar banii obținuți ilegal pot fi transferați printr-o singură apăsare de buton. Oligarhii corupției pot de asemenea să circule fără consecințe legale, etalându-și stilul de viață de cinci stele și cumpărându-și proprietăți în Londra, sudul Franței și Kenya.

Aceasta este ceea ce noi numim impunitate.

Lăsați-mă să vă dau un exemplu. Fostul Președinte al Ucrainei - Viktor Yanukovych. Când în cele din urmă a părăsit țara, poporul ucrainean a descoperit că banii lui au fost cheltuiți pe o vilă cu grădină zoologică și pe un galion spaniol în dimensiuni reale. Ceea ce s-a descoperit a fost o serie de companii fantomă în Viena, Londra și Liechtenstein care ascundeau averea enormă pe care o fura de la propria țară. Procurorul Șef al Ucrainei a declarat că există probe că cel puțin 350 de milioane de dolari au fost furați…pot fi mai mulți.

El și mulți alți politicieni și oameni de afaceri corupți folosesc companii fantomă pentru a-și ascunde banii. De aceea vom discuta pe de-a-ntregul la această conferință despre nevoia registrelor publice de proprietate efectivă.

Numai prin acțiune colectivă, corupția poate fi contestată.

În Franța, numai după campanii întreprinse de chapter-ul nostru, curțile de judecată au înghețat bunuri în valoare de 300 de milioane de euro furate de fostul Președinte al Guineei Ecuatoriale, Obiang.

Acum în Guatemala, după o campanie de masa, fostul Vicepreședinte este încă în închisoare așteptând procesul în care este acuzat de conspirație și mituire, iar ieri, impunitatea față de urmărirea penală a Președintelui a fost îndepărtată, și un ordin judiciar a fost emis astfel încât el nu poate părăsi țara. Și în Brazilia, unde 1 milion de oameni au ieșit în stradă din cauza scandalului Petrobas, au fost arestați cinci politicieni și intentate procese penale împotriva a 13 companii, inclusiv împotriva directorului celei mai mari companii de construcții din lume. Și acum, mișcarea noastră lucrează în 7 țări Sud Americane pentru a arăta cât de departe scandalul Petrobas s-a extins, în timp ce politicienii și directorii companiilor erau arestați.

Rețeaua corupției demonstrează foarte clar că nu este limitată în țările în curs de dezvoltate. Multe companii în Europa și Statele Unite sunt anchetate pentru mită.

Lupta împotriva corupției necesită curaj.

Trebuie să ne oprim un moment și să ne amintim de cei care au plătit un preț enorm pentru că au vorbit răspicat împotriva corupției.

Danilo Lopez și Frederico Salazar, doi jurnaliști au fost uciși în mijlocul zilei în Guatemala. Pentru mai bine de un deceniu, Lopez a demascat corupția și folosirea nejudicioasă a fondurilor publice de către politicienii corupți. Și, acum o lună și jumătate, un activist anticorupție a fost ucis în Mexic. Anul acesta, 24 de jurnaliști din întreaga lumea, care au expus corupția și abuzurile față de drepturile omului, au fost uciși. 24.

În Azerbaidjan, la momentul întâlnirii noastre, o jurnalistă de investigație, Khadija Ismayilova, era condamnată la șapte ani și jumătate pentru „infracțiuni economice”. Acestea sunt acuzații născocite tipice aduse de guverne pentru a închide gura celor care demască și se împotrivesc corupției.

Khadija a demascat cum guvernul a dat dreptul la un câmp de aur lucrativ, familiei Președintelui. Într-o declarație, ea a afirmat: „Poate sunt eu în închisoare, dar munca va continua”.

Aceasta este munca față de care toată lumea de la această conferință este dedicată să o ducă mai departe.

Libertatea presei și libertatea de expresie sunt pilonii societăților democratice și jurnaliștii trebuie să fie capabili să lucreze fără teamă. Noi le suntem alături.

Mișcarea noastră a demonstrat că poate să riposteze.

În Camerun, Paul Kingue a fost eliberat din închisoare după o campanie susținută de grupuri locale și internaționale.

Infracțiunea lui?

Demascarea unui producător de banane francez pentru fraudă fiscală.

În Angola, s-a renunțat la cele mai severe acuzații împotriva lui Rafael Marques de Morais în urma unei campanii internaționale susținute.

Infracțiunea lui? O carte care expunea corupția și tortura în Angola. Pentru aceasta el trebuia să execute nouă ani de închisoare. Doar pentru că a scris o carte.

Există mult mai mulți activiști în lume și mulți sunt aici prezenți la această conferință. Dați-mi voie să vă aduc un omagiu pentru curajul vostru, pentru onestitatea și integritatea voastră.

Schimbarea poate să se întâmple și o face.

De ce suntem așa de înflăcărați în legătură cu schimbarea pe care ne dorim să o vedem?

Împărtășim multe valori. Dorim să vedem sfârșitul sărăciei, vrem ca toți copiii să fie capabili să meargă la școală. Vrem ca oamenii să aibă acces la servicii de sănătate și să trăiască în cămine adecvate.

De aceea suntem noi aici și ne luptăm împotriva corupției.

Pentru că prețul corupției este plătit de noi toți, dar mai ales de cei mai săraci din țările noastre.
Avionul privat este plătit de o scoală neconstruită.

O casă luxoasă de cei care nu au posibilitatea de a procura medicamentele de care au nevoie.
Yachtul de cei fără casă.

Cum schimbăm asta? Sunt multe lucruri pe care le cunoaștem și multe pe care o să le dezbatem săptămâna aceasta.
Nu este nimeni care să fi venit în Malaysia și care să nu știe despre acuzațiile de corupție din ultimele luni și cât de dăunătoare sunt ele pentru țară. Aici este o criză a corupției.

Ca mișcare globală anticorupție, rolul nostru este să punem întrebări, să îi contestăm pe cei care abuzează de puterea pe care o dețin, să îi apărăm pe cei care nu pot să vorbească și să îi implicăm pe cei care în mod onest își doresc schimbarea.

Să ne amintim aceste două cuvinte: onestitate și integritate.

Ce înseamnă acestea pentru Malysia?
Guvernul a luat măsuri și initiative pentru diminuarea corupției. Cu siguranță vom auzi asta de la domnul ministru.

Vrem să vedem mai mult progres, dar acest lucru nu se poate întâmpla cât timp există întrebări fără răspuns legate de cei aproape 700 de milioane de dolari care au ajuns în contul personal al Primului-ministru.

În ultimele săptămâni, am asistat la înlocuirea Procurorului General, care a adus critici guvernului, la suspendarea grupului de lucru 1MDB, la arestarea sau transferul unor anchetatori ai Comisiei Anticorupție și la suspendarea unor ziare pentru că au informat cu privire la aceste situații.

Acestea nu sunt acțiunile unui guvern care se luptă împotriva corupției.

Putem să auzim totodată promisiuni de reformă. Nu este ceva de care să fie nevoie în acest moment. Pentru că promisiunile goale nu readuc încrederea și nădejdea.

Există două întrebări la care trebuie să se ofere un răspuns:
Cine a dat banii și de ce?

Unde au ajuns aceștia?
Un singur om poate răspunde la aceste întrebări.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci numai o anchetă complet independentă de interferența politică poate scoate la iveală adevărul.

Până se va întâmpla acest lucru, nicio pretenție de luptă împotriva corupției a guvernului nu va fi credibilă.

Mă aflu aici astăzi alături de dumneavoastră și spun că aceasta este ceea ce oamenii vor de la guvern – onestitate și integritate.

Mișcarea noastră nu este singură. Avem o cauză comună cu toți cei care se împotrivesc acelora care caută să se îmbogățească în detrimentul oamenilor. Suntem globali

Avem o voce puternică
Suntem uniți împotriva corupției
Această conferință durează trei zile, dar munca noastră va continua în fiecare zi, atât în Malysia, cât și în restul lumii.

citeste mai mult...


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
Stay Informed