acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2016
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
27 ianuarie

Indicele de Percepţie al Corupţiei 2015: Cetățenii trebuie să transmită în mod ferm guvernelor că nu vor tolera corupția

Transparency International, Berlin, 27 ianuarie 2016: 2015 a arătat că oamenii care lucrează împreună pot avea succes în lupta împotriva corupției. Deși corupția este încă răspândită la nivel global, țările care şi-au îmbunătățit scorurile în ediția 2015 a Indicelui de Percepţie al Corupţiei (IPC) sunt mai numeroase decât cele care au înregistrat o scădere comparativ cu 2014.

În general, două treimi din cele 168 de ţări din IPC 2015 au avut un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Cu toate acestea, în țări precum Guatemala, Sri Lanka și Ghana, cetățenii au luptat din greu, în grupuri și pe cont propriu, împotriva corupţiei. Acțiunile lor trimit un mesaj puternic, care ar trebui să-i încurajeze şi pe alții să ia măsuri decisive în 2016.

„Corupția poate fi învinsă dacă lucrăm împreună. Pentru a combate abuzurile de putere și pentru a scoate la lumină înţelegerile secrete, cetățenii trebuie să transmită în mod ferm guvernelor că nu vor tolera corupția.

Indicele de Percepţie a Corupţiei 2015 arată că fenomenul corupției rămâne o problemă în întreaga lume. Dar 2015 a fost şi un an în care oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva corupției. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal ferm celor de la putere: este timpul să combatem marea corupție”, a declarat José Ugaz, Preşedintele Transparency International.

Marea corupție este abuzul de putere la nivel înalt, care aduce beneficii unor grupuri restrânse, în detrimentul majorității populației și care, de asemenea, afectează grav cetățenii și societatea în ansamblu. Adesea, marea corupție rămâne nepedepsită.

În acest an, Transparency International îndeamnă oamenii de pretutindeni să se opună corupției. Un instrument pus la dispoziție de către TI este site-ul www.unmaskthecorrupt.org. Vrem să cunoaștem opinia publicului: care dintre cazurile de mare corupție necesită atenție urgentă?

Brazilia a înregistrat cea mai mare scădere în indice, pierzând 5 puncte, respectiv 7 poziţii până la locul 76. Scandalul Petrobras aflat în desfăşurare a scos oamenii în stradă în 2015, iar începutul procesului judiciar poate ajuta Brazilia să oprească corupția.

Veşti bune privind lupta împotriva corupției găsim în toate colțurile lumii, spre exemplu în Mongolia, Guatemala , sau cazuri din Europa privind avertizarile de integritate le găsiți pe paginile de internet ale TI și ale celor peste 100 de filiale locale din rețeaua TI.

Rezultate

Indicele măsoară percepția corupției în sectorul public din 168 de țări.

Danemarca ocupă primul loc pentru al 2-lea an consecutiv, cu 91 de puncte, Coreea de Nord și Somalia fiind cele mai slab clasate, cu un scor de numai 8 puncte fiecare.

Ţările din fruntea clasamentului au caracteristici cheie comune: un nivel ridicat de libertate a presei; accesul la informații despre buget astfel încât publicul știe de unde vin banii și cum sunt cheltuiți; un nivel ridicat de integritate în rândul persoanelor de la putere; sisteme judiciare care nu fac diferența dintre bogați și săraci și care sunt cu adevărat independente.

Pe de altă parte, țările clasate pe ultimele locuri în IPC se confruntă cu: conflicte și războaie, proastă guvernare, instituții publice (precum poliția și sistemul judiciar) vulnerabile, și lipsa de independență a mass-media.

Țările care au înregistrat cele mai mari scăderi în ultimii 4 ani sunt Libia, Australia, Brazilia, Spania și Turcia. Cele mai spectaculoase îmbunătățiri le vedem în Grecia, Senegal și Marea Britanie.

Indicele de Percepţie a Corupţiei este bazat pe opinii ale experților cu privire la corupția din sectorul public. Scorurile ţărilor pot fi ameliorate prin guvernare deschisă, care permite cetățenilor să responsabilizeze liderii.

Indicele de Percepţie al Corupţiei 2015:

descarca

Contact Media
Chris Sanders

T: +49 30 34 38 20 666
E: press@transparency.org

Pentru actualizări zilnice anti-corupție ne puteţi urmări pe:
Twitter
Facebook
Google Plus
Sau subscrieţi


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale