acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2014
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
5 noiembrie

Transparency International lansează raportul privind transparența în raportarea corporativă: Transparency in Corporate Reporting (TRAC)

Conform Raportului, companiile globale rămân tăcute privind impactul local, firmele din industria extractiva sunt nepregătite pentru raportare defalcată pe țări, iar companiile chineze au cele mai slabe performanțe privind transparența și politicile anticorupție

Berlin, 5 noiembrie 2014 – Transparency International lansează un nou raport, Transparency in Corporate Reporting (TRAC), care analizează 124 de companii din lista Forbes a celor mai mari firme din lume cotate la bursă. Acestea sunt clasate în funcție de raportarea măsurilor pe care le iau pentru prevenirea corupției, a informațiilor privind filiale și participații, și a informațiilor financiare cheie despre operațiunile de peste hotare. Raportul arată că cele mai mari companii ale lumii nu dezvăluie aproape deloc detalii financiare privind activitățile lor in afara țărilor de origine. 90 din 124 de companii nu dezvăluie taxele pe care le plătesc în țări străine, iar 54 nu pun la dispoziție informații despre câștigurile lor peste hotare.

„Ne trebuie mai multă transparență din partea companiilor multinaționale, a căror putere în economia mondială intră în rivalitate cu cele mai mari țări.” A afirmat Președintele Transparency International, José Ugaz. „Odată cu puterea economică vine și responsabilitatea. Comportamentul corporativ negativ creează corupție, care la rândul ei provoacă sărăcie și instabilitate. Prin refuzul de a răspunde la cerințele populației pentru mai multă transparență și responsabilitate, companiile riscă să facă rău propriei mărci și să piardă clienți.”

Companiile nu sunt pregătite pentru aplicarea regulilor de raportare pentru fiecare țară

Cele mai mari companii din domeniul petrolier, al gazelor și al mineritului sunt nepregătite pentru regulile privind transparența care vor intra în vigoare în Uniunea Europeană din iulie 2015. Aceste reglementări cer companiilor extractive să raporteze plățile, cum ar fi taxele plătite către guverne, defalcat pe țări și proiecte. În SUA măsuri similare au fost adoptate în 2010 prin legea Dodd-Frank, dar implementarea lor este întârziată de un proces legat de lobbyul din sectorul petrolier. Legile respective vor fi aplicabile marilor companii înregistrate in UE și companiilor listate la bursele din UE sau SUA.

„Companiile trebuie să pună la dispoziție mai multe informații despre operațiunile lor financiare. Transparența permite cetățenilor să cunoască măsura operațiunilor unei companii în țara lor. Totodată, este esențială pentru urmărirea fluxul de bani dintre guverne și companii, care poate fi supus corupției.” A declarat Ugaz.

Companiile din Marea Britanie se prezintă bine

Cele treisprezece companii din Marea Britanie incluse în studiu au rezultate bune la capitolul raportare anticorupție: s-au angajat să respecte o serie de măsuri pentru descurajarea corupției și pentru avertizorii de integritate. De asemenea, aceste firme au fie coduri de conduită, fie politici anticorupție aplicabile tuturor angajaților. O lege puternică care interzice mita a intrat în vigoare din 2011; drept urmare, multe companii britanice și-au înăsprit procedurile.

Patru companii (BHP Billiton, Eni, Statoil ți Vodafone) au un scor total peste 6 din 10. Cele patru companii raportează informații legate de măsurile anticorupție. Cu toate acestea, numai trei dintre acestea au un scor de peste 50 % în raportarea defalcată pe țări, punând la dispoziție date privind taxele plătite în aproape fiecare țară în care operează, dar nici aceste firme nu pun la dispoziție toate datele finaciare.

Companiile din China sunt ultimele în clasamet

În coada clasamentului se află companiile chineze – scorul negativ se datorează în mare parte refuzului lor de a raporta dacă folosesc măsuri pentru prevenirea corupției, așa cum fac firmele cu scoruri mai bune. Toate cele 8 companii chineze incluse în studiu au scoruri mai mici de 3 din 10, iar 6 dintre ele se clasează între ultimele 11 companii in index. Transparency International reiterează apelul către China de a adera la convenția OECD împotriva corupției, care stabilește standarde pentru investigarea și anchetarea companiilor care mituiesc guverne.

Companiile tehnologice dezamăgesc

Dintre cele 44 de companii americane induse în raport, numai două fac publice taxele plătite peste hotare. Iar giganții din sectorul tehnologiei, Amazon, Apple, Google și IBM obțin scoruri slabe în raport. „Companiile tehnologice aduc schimbările care împing societățile spre a fi mai deschise și mai responsabile. […] Sperăm că se vor ridica la înălțimea promisiunii produselor lor și vor fi mai transparente cu privire la modul în care operează.” A declarat Directorul General al Transparency International, Cobus de Swardt.

Transparency International România va lansa în primul semestru al anului 2015 raportul TRAC pentru companiile din România.

Transparency International e organizația societății civile care conduce lupta globală împotriva corupției.

Pentru mai multe informații:

Raportul Transparency in Corporate Reporting

Sumarul raportului

Persoană de contact:
Victor Alistar,
Director Executiv Transparency International România
victor.alistar @ transparency.org.ro