acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2014
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
23 mai

Peste două treimi din candidații eligibili pentru Parlamentul European din partea României au semnat angajamentul european anti-corupție

În pragul alegerilor pentru Parlamentul European, Biroul Transparency International de la Bruxelles, împreună cu Transparency International România și celelalte filiale din țările membre ale Uniunii Europene, au lansat o inițiativă comună la nivel european care îi vizează pe candidații la alegerile europarlamentare. Inițiativa a constat în a invita candidații din țările europene să semneze o declarație prin care își asumă un angajament de anti-corupție pe parcursul eventualelor mandate. Obiectivul angajamentului este ca viitorii aleși să contribuie la consacrarea instituțiilor Uniunii Europene ca model de transparență, responsabilitate și integritate, la promovarea integrității și transparenței în cheltuielile publice și la asigurarea unei protecții cât mai ferme a avertizorilor de integritate.

În acest sens, Transparency International România a comunicat atât partidelor politice, cât și candidaților independenți din țară invitația de a semna această declarație, alături de textul propriu-zis al declarației, redactat în limba română pentru informarea eurocetățenilor români. Comunicarea s-a realizat via e-mail, servicii poștale sau, după caz, telefon.

Astfel, 62,5% dintre candidații eligibili conform mediei sondajelor de opinie au semnat angajamentul. Rezultatele pot fi văzute atât pe platforma Transparency International România, http://www.titools.ro/europarlamentare/, cât și pe platforma internațională dedicată acestei inițiative, http://www.anticorruptionpledge.eu, alături de rezultatele puse la dispoziție de celelalte filiale europene ale Transparency International.

Transparency International România speră că europarlamentarii vor da dovadă de aceeași deschidere și pe perioada mandatului în punerea în aplicare a angajamentului asumat în perioada campaniei. Astfel, pe parcursul mandatului, Transparency International România, alături de colegii săi din UE, va monitoriza modul în care europarlamentarii aleși aduc la îndeplinire angajamentul asumat.

Anexat acestui comunicat, veți găsi textul angajamentului asumat, lista candidaților și a formațiunilor care și-au asumat angajamentul și metodologia inițiativei. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați persoanei de contact Iulia Coșpănaru, director adjunct Transparency International România, pe adresa iulia . cospanaru@transparency.org.ro.

Angajament de integritate [PDF]

Medodologie [PDF]

 


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale