acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2014
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
15 mai

Transparency International România invită candidații la alegerile eurparlamentare să semneze un angajament anticorupție

Raportul Sistemul de Integritate al Uniunii Europene publicat de Transparency International pe 24 aprilie dezvăluie faptul că cele 10 instituții ale UE sunt expuse corupției din cauza implementării incomplete a normelor de etică, transparență și control al fondurilor publice. Eurobarometrul din 2013 pe tema corupției pune în lumină o percepție accentuată a corupției în sistemul european de către cetățenii UE, care în proporție de 70% consideră că instituțiile europene sunt afectate de corupție. Aceste studii reprezintă un impuls puternic pentru ca Parlamentul European să reprezinte cât mai fidel interesele cetățenilor UE și să ia măsuri pentru a crește transparența și integritatea în ariile menționate mai sus.

În acest context, Transparency International România a lansat candidaţilor la alegerile europarlamentare invitaţia de a semna o declarație prin care își asumă angajamentul de a contribui la consacrarea unor standarde cât mai înalte pentru ca instituțiile UE să devină un model de transparență, responsabilitate și integritate, la promovarea integrității și transparenței în cheltuielile publice și la asigurarea unei protecții cât mai ferme a avertizorilor de integritate. Această invitaţie face parte dintr-o iniţiativă comună a Biroului Transparency International de la Bruxelles, a Transparency International România şi a altor chaptere Transparency International şi se desfăşoară la nivelul întregii Uniuni Europene.

Declaraţiile semnate vor fi publicate pe website-ul Transparency International România, pe un website special dedicat integrităţii şi transparenţei electorale, precum şi pe platforma internaţională dedicată acestei iniţiative - www.anticorruptionpledge.eu. Ulterior, pe parcursul mandatului, Transparency International va monitoriza modul în care aleşii europeni aduc la îndeplinire angajamentul asumat.

Transparency International România face apel atât către candidații partidelor la alegerile europarlamentare cât și către cei independenți, de a-și alinia intențiile cu interesele cetățenilor și de a semna angajamentul anticorupție pentru eventualul mandat ca europarlamentari.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adresaţi dnei. Iulia Coşpănaru, la office@transparency.org.ro


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale