acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
 media  servicii  proiecte  politici si studii  publicatii  centru  training                                    Romana English
acasa > politici si studii > Independenta sistemului judiciar
politici si studii  Independenta sistemului judiciar     Tipareşte aceasta pagina
Independenta sistemului judiciar

Cercetarile s-au inscris intre obiectivele asumate de Guvernul Romaniei fata de Comisia Europeana pentru monitorizarea progreselor in domeniul reformei in justitie.

Pentru realizarea Studiilor s-au folosit mai multe instrumente de cercetare - focus grupuri, sondaj de opinie, monitorizare de presă şi analize comparative cu legislaţia şi politicile publice – astfel incat rezultatele sa ofere o imagine cat mai fidela a realitatii.

Toate intrumentele au fost aplicate simetric următoarei tematici predefinite de beneficiar:

→ Independenţa justiţiei
→ Sursele de ingerinţă în justiţie si natura presiunilor exercitate asupra sistemului judiciar
→ Situaţii care pot aduce atingere independenţei justiţiei
→ Evidentierea disfunctiior si a vulnerabilitatilor sistemului judiciar
→ 
Existenta garantiilor legale sau masurilor care sa asigure independenta reala si protectia magistratilor faţa de eventualele riscuri ce decurg din indeplinirea atributiilor jurisdictionale

 Interpretarea datelor din cadrul Studiilor nu reprezinta in mod necesar optiunea echipei de cercetare privind modul optim de asigurare a independentei justitiei ci interpretarea impartiala a datelor de perceptie.

De asemenea, Studiile nu isi propun sa fie o analiza-diagnostic asupra sistemului judiciar, pentru care atat instrumentele cat si metodologia sunt diferite.

 

Structurarea Studiilor urmăreşte integrarea datelor privind tematica şi nu rezultatele fiecărui instrument de cercetare in parte. Astfel cei care vor analiza Studiile ca sursă de documentare nu vor regăsi separate concluziile pe focus grup, pe sondaj şi pe monitorizarea de presă.
TI-Romania a realizat în anii 2005 şi 2006 cele doua editii ale „Studiului privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar. Obiectivul acestor cercetari a fost identificarea si evaluarea perceptiei magistratilor asupra gradului de independenta profesional, precum si asupra cauzelor si circumstantelor de natura a influenta in mod negativ sau pozitiv independenta justitiei.

   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
Stay Informed