acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media        servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training               Romana English
acasa > servicii > ghidurile cetateanului
servicii  ghidurile cetateanului     Tipareşte aceasta pagina
Ghidurile cetateanului

Transparency International Romania (TI-Ro), în cadrul diferitelor proiecte realizate, a elaborat si editat o serie de ghiduri în scopul informarii cetatenilor, a mediului de afaceri si a publicului larg din România asupra cailor sau mijloacelor oferite de lege pentru combaterea faptelor de coruptie si a altor acte de neintegritate cu care se pot confrunta în raporturile cu autoritatile si institutiile publice.

Aceste ghiduri contin sinteze a celor mai importante texte de lege care reglementeaza mecanisme si pârghii prin intermediul carora cetatenii pot reclama faptele de coruptie, dar si exemple privitoare la ce este si ce nu este act de coruptie, în sens legal.

În realizarea acestor ghiduri s-a plecat de la premisa ca, în general, se face confuzie între faptele de coruptie, asa cum le defineste legea, si alte fapte sau acte savârsite de functionari ai statului care, chiar daca afecteaza exercitiul unor drepturi cetatenesti, nu sunt generate de coruptie. Aceste din urma fapte, prezentate în ghidurile TI-Ro, pot avea cauze diferite, precum: neglijenta, necunoasterea legii, reaua-vointa, etc.

În fine, în elaborarea acestor ghiduri, s-a urmarit o prezentate care sa permita accesul usor al publicului larg la informatiile furnizate, prin exemplificare, fara o dezvoltare doctrinara a problemelor juridice în cauza, plecând de la considerente pur practice.


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale