acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2016
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
16 noiembrie

Guvernele nu fac o treabă destul de bună pentru combaterea corupţiei în Europa şi Asia

România a înregistrat cea mai mare rată din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte plata mitei. 29 % dintre gospodăriile româneşti recurg la mită pentru a-şi facilita accesul la servicii publice.

Noul raport Transparency International arată că oamenii se tem să vorbească deschis împotriva corupţiei

Berlin, 16 noiembrie 2016 – Una din trei persoane care locuiesc în Europa şi Asia Centrală consideră corupţia una dintre cele mai mari probleme cu care ţara lor se confruntă, conform raportului Transparency International lansat astăzi. Cifrele cresc la două din trei în Republica Moldova, Spania şi Kosovo, demonstrând astfel că este nevoie urgentă de acţiuni direcţionate împotriva abuzului de putere şi înţelegerilor ascunse.
Aproape o treime dintre cetăţenii din regiune cred că funcţionarii guvernamentali şi parlamentari sunt foarte corupţi, iar majoritatea oamenilor susţin că guvernele lor nu depun suficiente eforturi pentru a opri corupţia.

53 % dintre cetăţenii Uniunii Europene susţin că guvernele lor au eşuat să combată corupţia

Peste jumătate dintre oamenii care locuiesc în statele Uniunii Europene (53 la sută), state candidate la Uniunea Europeană (53 la sută) şi sunt parte din Comunitatea Statelor Independente (Commonwealth of Independent States), cu precădere din fosta Uniune Sovietică (56 la sută) susţin că guvernele lor au eşuat in eforturile de a combate corupţia. Guvernul Ucrainei (86 la sută), Moldova (84 la sută), Bosnia şi Herțegovina (82 la sută) şi Spania (80 la sută) au fost catalogate cel mai sever de către cetăţenii lor.

Cu prilejul realizării noului raport, Transparency International a discutat cu aproape 60.000 de cetăţeni din 42 de state în Europa şi Asia Centrală cu privire la experienţele lor legate de corupţie în activitățile cotidiene. Raportul People and Corruption: Europe and Central Asia – Oamenii şi corupţia: Europa şi Asia Centrală face parte din seria Barometrul global al Corupţiei.

În medie, una din şase gospodării a plătit mită când au accesat servicii publice. Deşi mai puţine gospodării au plătit mită pentru serviciile publice în statele membre UE, rata creşte semnificativ pe măsură ce înaintăm către statele din est. Cele mai mari rate au fost înregistrate în Tadjikistan (50 la sută), Moldova (42 la sută), Azerbaidjan, Republica Kîrgîzstan şi Ucraina (38 la sută). România a înregistrat cea mai mare rată dintre statele Uniunii Europene cu 29 la sută, urmată de Lituania cu 24 la sută.

În statele cele mai bogate, aproape două din trei persoane (65 la sută) consideră că cei înstăriţi au prea multă influenţă asupra politicilor, în comparaţie cu 44 la sută din statele candidate la Uniunea Europeană şi 46 la sută din Comunitatea Statelor Independente.

În Spania, 88 la sută dintre respondenţi afirmă că persoanele bogate au o influenţă nejustificată asupra deciziilor guvernamentale; în Portugalia, rata este de 85 la sută, în Franţa, 69 la sută, în Germania şi Regatul Unit, 77 la sută.

„Guvernele pur şi simplu nu se străduiesc îndeajuns să gestioneze problema corupţiei pentru că personale de la vârf beneficiază de pe urma acestei situaţii”. (José Ugaz)

„Corupţia este o problemă majoră în toată regiunea Europa – Asia Centrală. În statele Uniunii Europene, mulţi cetăţeni observă cum cei înstăriţi şi funcţionarii folosesc sistemul în avantaj personal”, a afirmat José Ugaz, Preşedinte al Transparency International. „Guvernele pur şi simplu nu se străduiesc îndeajuns să gestioneze problema corupţiei pentru că personale de la vârf beneficiază de pe urma acestei situaţii. Pentru a pune capăt acestei relaţii profund tulburătoare dintre bogăție, putere și corupție, guvernele trebuie să solicite un nivel mai mare de transparenţă, inclusiv de la cei care deţin sau controlează companii, prin intermediul registrelor publice de proprietate efectivă.”

„Dacă oamenii împreună cer standarde mai ridicate de la conducătorii lor şi justiţia acţionează independent pentru a-i ţine pe aceştia permanent responsabili şi răspunzători, elitele corupte şi oligarhii pot fi îndepărtaţi”.

Prin poziția lor la vârful piramidei, elitele corupte şi oligarhii sunt greu de dat la o parte. Dar cu toţii am fost martorii că acest lucru este posibil dacă oamenii împreună cer standarde mai ridicate de la conducătorii lor şi justiţia acţionează independent pentru a-i ţine pe aceştia permanent responsabili şi răspunzători”, a adăugat Ugaz.

Cu toate acestea, un obstacol în calea luptei împotriva corupţiei este lipsa de protecţie pentru cei care o raportează public. 30 la sută dintre respondenţii din Europa şi Asia Centrală susţin că principalul motiv pentru care mulţi oameni nu raportează cazurile de corupţie este pentru că se tem de consecinţe. Doi din cinci avertizori de integritate s-au confruntat cu represalii ca urmare a avertizării lor.

Avertizarea este totodată însoţită de stigmatizare. Cu precădere în statele din Comunitatea Statelor Independente, numai un sfert din oameni consideră că raportarea corupţiei este social acceptabilă (27 la sută).

Puțini cetățeni se simt împuterniciţi să contribuie la oprirea corupţiei în ţara lor: mai puţin de jumătate (47 la sută) dintre locuitorii statelor Uniunii Europene simt că pot face diferenţa în lupta împotriva corupţiei, iar această rată scade la o treime (31 la sută) în Comunitatea Statelor Independente.

Transparency International vine cu patru recomandări cheie pentru reducerea corupţiei politice şi pentru a-i ajuta pe oameni să o raporteze fără teama de represalii. Guvernele din Europa şi Asia Centrală trebuie:

  • Să aibă norme transparente cu privire la lobby şi un registru public al lobbyului, astfel încât deciziile de politică publică să poată fi mai bine monitorizate
  • Să asigure independenţa justiţiei, cu precădere în statele candidate la UE şi cele din Comunitatea Statelor Independente, prin reducerea influenţei executivului asupra sistemului judiciar şi a organelor de cercetare, şi inclusiv sisteme transparente şi obiective de numire, transfer şi destituire a magistraţilor
  • Să adopte şi să aplice o legislaţie comprehensivă de protecţie a avertizorilor de integritate
  • Să sprijine avertizorii de integritate şi pe cei care raportează corupţia şi să ofere răspunsuri adecvate pentru dezvăluirilor lor

Media contact Transparency International:

Media contact Transparency International:

Contact Transparency International Romania

Natalie Baharav
E: press@transparency.org
T: +49 30 3438 20 666

 

 

Victor Alistar,
 Director Executiv
E: office@transparency.org.ro
T: +4 031 6606 000
Mobil +40 721093424

 

Website
Facebook
LinkedIn
Twitter

For daily anti-corruption updates follow us on:
Twitter:  twitter.com/anticorruption  
Facebook: facebook.com/transparencyinternational
Google Plus: plus.google.com/+transparencyinternational
Or subscribe to: transparency.org/getinvolved/stayinformed  


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale