acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2018
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
23 februarie

Poziția Transparency International România privind situația de la Direcția Națională Anticorupție

Solicitarea ministrului justiției privind revocarea Procurorului șef al DNA reprezintă doar declanșarea procedurii conform competențelor legale, însă în această privință trebuie să se exprime cu aviz consultativ Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii precum și Președintele României, care a anunțat că raportul va fi analizat în cadrul departamentelor Administrației prezidențiale.

Solicitarea de revocare vine într-un moment în care în spațiul public sunt făcute acuze privind încălcarea normelor legale de procedură în derularea anchetelor, aspecte ce sunt însă încă în verificarea Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, structură independentă de ministrul justiției, conform prevederilor legale.

Societatea românească este profund polarizată cu privire la acest aspect ca și spectrul politic și cel judiciar. Temele pe care se sprijină cele două abordări sunt pe de o parte nevoia de avea o capacitatea de sancționare eficientă a corupției ca o solicitare legitimă a societății, iar pe de altă parte nevoia de garanții că această campanie anticorupție trebuie să fie derulată neselectiv cu toate garanțiile statului de drept privind respectarea procedurilor legale și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Transparency International România consideră cu fermitate că cele două teme susținute în spațiul public sunt perfect complementare și trebuie asigurate în egală măsură, neputând fi disociate una de cealaltă.

Cu privire la evoluțiile instituționale ale acestei situații, Transparency International Romania solicită actorilor implicați:

  • Să abordeze cu maximă responsabilitate și transparență competențele legale pe care le dețin, astfel încât domnia legii să fie pe deplin asigurată
  • Să ia cele mai bune decizii care să asigure credibilitatea Direcției Naționale Anticorupție și să asigure că lupta împotriva corupției va continua în deplină stare de legalitate și eficiență;
  • Să se abțină de la orice partizanat, chiar dacă societatea este împărțită, asumându-și costul de imagine al oricărei decizii, dacă aceasta este temeinic motivată
  • Să nu lase loc populismului sau echivocului în deciziile pe care le vor lua pentru a nu afecta încrederea societății în justiție

Ne exprimăm încrederea că Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va analiza situația din perspectiva interesului profesional al corpului procurorilor și în raport cu valorile deontologice care asigură respectul profesiei. De asemenea, avem încrederea că Președintele României va adopta decizia potrivită pentru a asigura buna funcționare a autorităților statului și rigorile de organizare a societății românești în spiritul deplin al domniei legii care guvernează statul de drept democratic.

Transparency International România este unul dintre principalii actori ai societăți civile internaționale care a contribuit la elaborarea legislației anticorupție și la înființarea și consolidarea instituțiilor anticorupție din România, demonstrând în perioada 2002-2007 o abordare vizionară așa cum fondatorii mișcării TI au avut acum 25 de ani la crearea mișcării globale.

În același mod, TI-România cere acum ca autoritățile publice cu atribuții în domeniu să asigure, prin deciziile pe care le vor lua, că în România lupta anticorupție va continua ca o prioritate, într-un mod credibil, neechivoc și indiferent de cine este vorba, fără ca prin aceasta să fie afectate valorile și principiile democratice ale societății. Diferența între “anticorupția” făcută în state cu deficit democratic precum Rusia sau Turcia este că anticorupție și represiunea penală se realizează în deplin climat de domnie a legii și de respectare a drepturilor omului, aspect pe care Transparency International, alături de alte organizații internaționale ale societății civile le-au susținut constant, ca fundament pentru justiție, democrație și prosperitate.

Referitor la dezbaterile publice privind acuzațiile la adresa DNA, Transparency International România solicită formatorilor de opinie să abordeze cu responsabilitate aceste teme fără a generaliza în mod injust la nivelul întregii instituții sau corp profesional, iar autorităților competente cu verificarea să dea un răspuns punctual rapid, fără echivoc demonstrând că mecanismele de autocontrol ale sistemului constituțional românesc funcționează.

În final, ne exprimăm deplinul suport pentru necesitatea unei Direcții Naționale Anticorupție eficiente și independente pentru a putea răspunde nevoii sociale de continuare a luptei împotriva corupției.

Transparency International Romania va face o analiză a Raportului și anexelor sale, precum și a punctelor de vedere prezentate de procurorul șef al DNA pentru avea o analiză profesionistă și imparțială, analiză pe care o va comunica public.

Consiliul Director
Transparency International România

Valorile Tranparency International România art. 7 alin. (2) din Statut “Asociaţia îşi desfăşoară activităţile pe baza valorilor transparenței, responsabilităţii și răspunderii, integrităţii, solidarităţii, curajului, dreptăţii si democraţiei.”

Pentru contact: Georgeta Filip georgeta.filip @ transparency.org.ro, tel: 0722598014


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale