acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2015
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
24 martie

Modelul ideal pentru procedurile naționale de confiscare și executare silită a bunurilor – standarde comune

Obiectivul asumat este de a adopta măsuri eficiente de confiscare a bunurilor obținute ilicit, iar premisa inițiativei este realitatea conform căreia confiscarea bunurilor obținute din activități ilegale se numără printre cele mai eficiente mijloace de combatere și descurajare a crimei organizate.

În acest context chapterele, Transparency International România, Bulgaria și Italia, lansează astăzi, 24 martie 2015 policy paperul Confiscarea bunurilor ilegale și ilicite: perspective europene în lupta împotriva formelor grave de criminalitate și raportul comparativ Legislația în concordanță cu practica: perspective naționale și europene în confiscarea și executarea silită a bunurilor.

 

descarcă

Studiile sunt rezultatul analizei comparative a legislației și practicilor de confiscare a bunurilor obținute din infracțiuni în România, Italia și Bulgaria și au fost realizate cu sprijinul Uniunii Europene, prin Programul pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității.

Pe baza raportului comparativ, policy paperul Confiscarea bunurilor obținute din activități criminale și ilegale: perspective europene în combaterea criminalității elaborează modelul ideal pentru proceduri naționale privind confiscarea și executarea silită a bunurilor, și propune o serie de standarde comune la nivelul Uniunii Europene care vor facilita cooperarea în cazul infracțiunilor la nivel trans-național, tot mai dese în circumstanțele globalizării. Astfel, propunem o serie de recomandări referitoare la recunoașterea reciprocă a normelor între statele membre UE, referitoare la cadrul instituțional și referitoare la domeniul de aplicare a confiscărilor care nu sunt bazate pe o condamnare.

Policy paperul propune și un model ideal pentru procedurile naționale, model ilustrat în imaginea de mai următor:

Acesta se construiește pe fundamentul respectării drepturilor omului și al standardelor elaborate la nivel european, urmând în dezvoltarea sa ulterioară patru principii esențiale pentru a-i asigura eficacitatea: integritate, transparență, responsabilitate și eficiență.

descarcă Raportul Legislația în concordanță cu practica: perspective naționale și europene în confiscarea și executarea silită a bunurilor

Raportul Legislația în concordanță cu practica: perspective naționale și europene în confiscarea și executarea silită a bunurilor oferă un model de monitorizare civilă a activităților autorităților naționale cu competențe în acest domeniu, care ar putea fi utilizat de organizații ale societății civile din orice țară. Considerăm confiscarea a bunurilor obținute prin activități ilicite ca fiind răspunderea statului în fața cetățenilor. Totodată, este de datoria noastră să acționăm pentru a asigura buna sa funcționare.


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale