Tinerii pot combate corupţia
Corupţia rămâne o problemă pentru România, în care angajamentul tinerilor în combatere ei poate duce la îndeplinirea a două aspiraţii – la construirea unui sistem educaţional mai puţin corupt şi la dezvoltarea unei rezistenţe mai mari la corupţie printre tineri ca viitori lideri.
De asemenea, Romania este parte a Convenţiei ONU Împotriva Corupţiei (UNCAC), TI Romania fiind parte a UNCAC Coalition, un proiect care doreşte mobilizarea unui suport larg din partea societăţii civile pentru UNCAC ca instrument global de luptă împotriva corupţiei şi facilitarea unui angajament puternic al societăţilor împotriva corupţiei.
În acest context, TI Romania alături de UNDP şi UNODC, doreşte să marcheze Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei din acest an şi UNCAC ca instrument global de luptă împotriva corupţiei printr-o mai mare atenţie acordată acestei categorii sociale – tinerii ca factor de schimbare – şi mediului lor de dezvoltare – sistemul educaţional ca spaţiu care promovează şi practică integritatea.
Astfel, vom aborda lupta împotriva corupţiei şi utilizarea instrumentelor anticorupţie printre tineri din mai multe unghiuri:
- Facilitarea unei înţelegeri mai largi şi participări mai active a studenţilor şi a tinerilor lideri în lupta împotriva corupţiei
- Efortul comun al studenţilor, tinerilor lideri şi al altor actori relevanţi de a identifica acele motivaţii care îi pot face pe tineri să se implice şi să susţină descoperirea, investigarea şi pedepsirea faptelor de corupţie.
Considerăm aceste scopuri o investiţie esenţială pe termen lung în stoparea corupţiei prin crearea unei culturi de intoleranţă faţă de corupţie a tinerilor lideri, o investiţie care se va materializa printr-o serie de evenimente care vor culmina cu o conferinţă de premiere a celor mai promiţători tineri lideri împotriva corupţiei.
Cum?
- O serie de 3 workshop-uri în Bucureşti, Iaşi şi Galaţi în care se vor discuta elementele de bază prin care cazurile de corupţie ajung să fie descoperite, investigate şi judecate
- Un concurs de Carte/ Convenţii ale Tinerilor împotriva corupţiei, utilizând ca model UNCAC
- O conferinţă având ca scop premiere a celor mai bune aplicaţii şi întâlnirea dintre tineri şi factorii implicaţi în lupta împotriva corupţiei
- Un premiu constând într-un internship de 3 luni în cadrul TI Romania şi o vizită de studiu în afara României, alături de o serie de alte premii
Workshop-uri
Titlu: Corupţia – ce îi facem?
Dată: 30 noiembrie 2010
Locaţie: 3 Facultăţi de Drept (Universitatea Bucureşti, Universitatea Al. I Cuza Iaşi, Universitatea Danubius Galaţi)
Obiective şi tematică: Workshop-urile îi vor familiariza pe studenţii la drept cu etapele de descoperire şi investigare a cazurilor de corupţie, dar şi cu elementele legislative, instituţionale şi de politici publice care pot preveni corupţia. De asemenea, în cadrul workshop-urilor va fi utilizat ca studiu de caz un element concret de luptă împotriva corupţiei (pornind de la un studiu TI privind cum poate fi îmbunătăţită urmărirea în justiţie a cazurilor de corupţie), la evenimente fiind invitaţi şi practicieni din domeniu.
Participanţi: minim 20 studenţi în fiecare dintre cele 3 centre universitare, alături de facilitatori din partea TI Romania şi practicieni în domeniu (procurori, judecători, jurnalişti de investigaţie, reprezentanţi ai societăţii civile)
Concurs
Dată: 22 noiembrie – 6 decembrie 2010
Obiective: Concursul are ca scop promovarea iniţiativelor şi ideilor tinerilor de a lupta împotriva corupţiei prin utilizarea unui instrument consacrat – carta/convenţia. Scopul Convenţiei va fi de a ghida eforturile tinerilor în a inspira atitudini de intoleranţă faţă de corupţie. Totodată, tinerii sunt invitaţi să identifice noi abordări şi direcţii care să vină în întâmpinarea noilor provocări ce se profilează din perspectiva lor, astfel încât să permită adaptarea la condiţiile de pe scena naţională şi internaţională.
Format: Tinerii pot alege ca model Convenţia ONU Împotriva Corupţiei şi dezvolta, plecând de la aceasta, elementele de bază pentru o abordare globală şi multidisciplinară pentru a preveni şi combate eficient corupţia. Aplicaţiile trebuie să răspundă la întrebarea "Ce sunt dispus să fac şi să susţin pentru ca principiile, standardele şi măsurile UNCAC să fie eficient puse în practică împotriva corupţiei de viitorii lideri". Regulamentul concursului va fi disponibil la adresa www.transparency.org.ro. Aplicaţiile vor fi evaluate de un juriu format din reprezentanţi ai UNDP, UNODC şi TI Romania.
Premii: Marele premiu va consta într-un internship de 3 luni în cadrul Advocacy and Legal Advice Center al TI Romania, dar şi într-o vizită de studiu într-un alt chapter al Transparency International.
Conferinţă cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie
Dată: 9 decembrie 2010
Locaţie: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Sociologie
Obiective şi tematică: Conferinţa va marca Ziua Internaţională Anticorupţie şi va oferi nu doar prilejul de a premia cele mai bune contribuţii la concurs, ci şi de a promova instrumentele anticorupţie precum UNCAC la nivel naţional şi internaţional.