acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2015
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
22 septembrie

Comunicat de presă

TRANSPARENCY INTERNATIONAL:
Președintele Junker trebuie să susțină monitorizarea publică a taxelor și impozitelor plătite de multinaționale

Transparency International face apel la președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker să susțină în mod public legislația care va permite cetățenilor să monitorizeze taxele și impozitele plătite de companiile multinaționale în țările în care își desfășoară activitatea.

Apelul Transparency International vine în contextul dialogului între președintele CE și comisia Decizii fiscale și alte măsuri similare sau cu efecte similare (numită pe scurt TAXE), din cadrul Parlamentului European. Comisia TAXE a fost înființată după ce s-a descoperit că autoritățile de la Luxemburg au aprobat strategiile agresive aplicate de sute de companii multinaționale pentru a evita plata taxelor și impozitelor. Jean-Claude Junker a fost 6 ani ministru de finanțe și ulterior, timp de 18 ani, prim-ministru al Luxemburgului, înainte de a fi numit președinte al CE.

Pe baza dezvăluirilor făcute de un avertizor de integritate, Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) a arătat că peste 300 de companii multinaționale primiseră asigurări din partea autorităților luxemburgheze referitor la legalitatea strategiilor care le permiteau să își reducă plata taxelor la nivel global. Aranjamentele nu erau cunoscute publicului larg.

Carl Dohan, președintele Transparency International UE, a declarat: „Mulțumită eforturilor depuse de avertizorii de integritate și de jurnaliști, vedem acum acțiuni întreprinse de UE cu privire la practici considerate abuzive de marea majoritate. Însă nu ar trebui să fie necesar ca oamenii să își riște carierele și reputațiile pentru ca astfel de informații să fie cunoscute publicului. Buna guvernare și bunul simț cer ca cetățenii europeni să cunoască informațiile de bază despre taxele și impozitele plătite de companii. Președintele Junker ar trebui să susțină, fără echivoc, acest principiu în fața reprezentanților cetățenilor.”

În sistemul actual, companiile multinaționale cu sediul central în UE nu sunt obligate să facă publice informațiile privind activitățile lor, taxele și impozitele pe care le plătesc în fiecare țară în care operează. Transparency International solicită reglementări UE care să ceară companiilor să publice date financiare cheie din fiecare țară în care operează (raportare defalcată pe țări „country-by-country reporting”). Acesta este un instrument important pentru a combate evaziunea fiscală și a scoate la iveală cazurile multinaționalelor care beneficiază de tratament fiscal preferențial. Astfel poate fi semnalată corupția.

În mod special, această măsură de raportare va avea un impact pozitiv asupra colectării fiscale în țările aflate în curs de dezvoltare, întrucât în prezent pierderile cauzate de schemele de evitare a taxelor folosite de corporații sunt mai mari decât resursele primite prin asistența oficială de dezvoltare. Raportul Investițiilor Globale de anul acesta al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) estimează că pierderile țărilor în curs de dezvoltare cauzate de abuzurile fiscale ale multinaționalelor ating 100 de miliarde de dolari pe an.

În iulie 2015, Parlamentul European a votat deja în favoarea unor măsuri care cer marilor companii europene să facă publice informațiile fiscale, ca parte a revizuirii Directivei privind drepturile acționarilor. Între timp, comisia Europeană analizează rezultatele celei mai recente consultări publice referitoare la transparența fiscală corporativă, ale cărei rezultate vor fi incluse în evaluarea impactului asupra legislației la nivelul UE.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:
Victor Alistar
Director Executiv Transparency International România
e-mail office @ transparency.org.ro


   TI Romania   contact
  media
Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale