acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training             Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2009
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
13 februarie 2009

Comunicat de presa

DEPARTAMENTUL DE LUPTĂ ANTIFRAUDĂ – INUTIL GUVERNULUI PE TIMP DE CRIZĂ

Transparency International România îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.3 din 11 februarie 2009, care modifică legislaţia privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF, instituţie de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în România.

Potrivit noilor prevederi legislative, Departamentul pentru Luptă Antifraudă trece din structura Cancelariei Primului Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, fiind direct subordonat primului ministru şi în coordonarea vicepremierului. Personalul DLAF urmează să fie încadrat în exclusivitate pe baza încrederii primului-ministru, cu avizul viceprim-ministrului şi în condiţiile semnării unui angajament de loialitate. Retragerea încrederii de către primul-ministru, cu avizul viceprim-ministrului are ca efect revocarea încadrării, precum şi eliberarea sau destituirea din funcţie ori desfacerea contractului de muncă”. In aceste condiţii întreg personalul: controlorii, inspectorii, precum şi conducerea tehnică a instituţiei, devine profund dependent de voinţa politică şi va putea fi influenţat politic.

Totodată, OUG nr. 3/2009 abrogă în mod expres prevederile OUG nr. 49/2005, eliminând astfel dispoziţiile potrivit cărora şeful Departamentului nu va solicita şi nici nu va primi instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale operaţionale, precum şi prevederile cu privire la necesitatea aprobării actelor de control de către şeful Departamentului.

În aceste condiţii, Transparency International România atrage atenţia asupra gravelor atingeri aduse independenţei DLAF, chiar dacă aceasta este clamată strict declarativ şi decorativ în art. VIII alin. 7, noile modificări legislative transformând astfel Departamentul într-o anexă a Secretariatului General al Guvernului şi deschizând calea spre ingerinţe în activitatea instituţiei care coordonează lupta antifraudă.

Luarea acestei măsuri chiar în preajma publicării Raportului Intermediar al Comisiei Europene cu privire la reforma sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei, în care lipsa de progres a României a fost scoasă în mod clar în evidenţă, transmite un mesaj extrem de negativ la Bruxelles din partea guvernului român, şi poate avea consecinţe deosebit de grave în perspectiva raportului de ţară din vara acestui an. Amintim că Bulgariei i-au fost aplicate sancţiuni privind suspendarea unor fonduri comunitare.

În atare circumstanţe, Transparency International România consideră că prevenirea şi combaterea faptelor ilicite ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, bazate pe activitatea operaţională şi pe sistemul de coordonare antifraudă al DLAF, este grav afectată, în condiţiile în care DLAF era una dintre cele mai apreciate structuri de protecţia a intereselor financiare ale UE din ţările membre.

Având în vedere acest context Transparency International România solicită Guvernului României retragerea OUG nr.3/2009 şi, în condiţiile în care constată necesitatea reorganizării activităţii Departamentului de Luptă Antifraudă, aceasta să se facă fără încălcarea independenţei DLAF.

Sub stindardul Absorbiţi-Absorbiţi-Absorbiţi! nu este întâmplător că în aceeaşi zi autorităţile de la Bucureşti au propus şi desfiinţarea Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice şi au „personalizat”, sub conducerea unui Secretar General numit politic, Departamentul de control al Guvernului.

Persoana de contact:
Victor Alistar – Director Executiv, Transparency International Romania
(victor@transparency.org.ro).


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale