acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2009
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
28 ianuarie 2009

Comunicat de presa

Combaterea corupţiei necesită transparenţă

Transparency International România apreciază ca necesară numirea unui procuror şef la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în condiţii de maximă transparenţă, atât cu privire la analiza activităţii de până acum a Direcţiei, cât şi cu privire la criteriile de numire.

Transparency International România consideră drept firească aducerea la cunoştinţa cetăţenilor a criteriilor şi profilului persoanei avute în vedere în desemnarea procurorului şef care va fi numit la conducerea Direcţiei Naţioanle Anticorupţie, precum şi a obiectivelor individuale şi manageriale puse în sarcina acestuia.

Totodată, considerăm că, în absenţa aplicării principiului transparenţei în ceea ce priveşte realizarea unei analize a activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fundamentată pe criterii şi elemente cuantificabile, orice asemenea examinare este susceptibilă de existenţa unor concluzii prestabilite referitor la desfăşurarea eficientă a activităţii acestei instituţii.

Prin urmare, Transparency International România solicită expunerea publică a criteriilor pe care se bazează analiza activităţii Direcţiei atât în ultimele 6 luni de conducere interimară, cât şi pe perioada de 3 ani a mandatului expirat în 12 august 2008, precum şi indicatorii pe care îi are în vedere Ministrul Justiţiei pentru a determina eficienţa demersurilor instituţiei, expunere din care să rezulte dacă DNA şi-a îndeplinit îndatoririle şi misiunea propusă.

Transparency International România apreciază că numai în condiţii de integritate şi transparenţă maximă, DNA îşi poate îndeplini misiunea instituţională de luptă împotriva corupţiei.

Reamintim că şi în trecut Transparency International România a solicitat CSM şi MJ să elaboreze un model naţional de evaluare a activităţii manageriale pentru conducerea instanţelor si parchetelor, care să se bazeze pe un set de standarde discutate în prealabil cu toate părţile interesate. Un asemenea sistem de analiză transparent, predictibil şi comprehensiv ar fi evitat dezbaterea politizată pe marginea numirilor din cadrul Ministerului Public

Persoana de contact:
Victor Alistar – Director Executiv, Transparency International Romania
(victor@transparency.org.ro).


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale