acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training             Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2009
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
3 iunie 2009

BAROMETRUL GLOBAL AL CORUPŢIEI 2009

Partidele politice şi Parlamentul ocupă în continuare primele poziţii în topul celor mai corupte instituţii

Conform Barometrului Global al Corupţiei lansat astăzi de Transparency International, românii percep în continuare măsurile luate în lupta anticorupţie ca ineficiente. Situaţia se înscrie, de altminteri, în trendul crescător pe care România l-a înregistrat şi în anii anteriori: în 2009, 59 % din populaţie, cu 8 procente mai mult decât în Barometrul precedent, apreciază că eforturile anticorupţie ale guvernanţilor sunt ineficiente. Convingerea tot mai acută cu privire la lipsa de eficienţă a măsurilor anticorupţie, aşa cum sunt percepute de opinia publică românească, este, din nefericire, consecinţa firească a unei vădite lipse de rezultate în ceea ce priveşte reformele anticorupţie. Alături de Indicele de Percepţie a Corupţiei, care plasează România pe penultimul loc în rândul ţărilor membre, după Bulgaria, Barometrul subliniază problemele grave pe care România le are în parcursul luptei împotriva corupţiei.

Partidele politice şi Parlamentul ocupă în continuare primele poziţii în topul instituţiilor celor mai afectate de corupţie, în ambele cazuri înregistrându-se un scor de 4,3 puncte, locul trei fiind ocupat, la o diferenţă de numai 0,1 puncte, de justiţie – scara de notare este de la 1 la 5, 1 însemnând deloc corupt şi 5 total corupt. Spre deosebire de ediţia precedentă a Barometrului, în acest an punctajul obţinut este în creştere şi în valoare absolută, observându-se o creştere de nu mai puţin de jumătate de punct atât în cazul partidelor şi Parlamentului, cât şi în cazul justiţiei.

Nici mediul de afaceri nu se află într-o situaţie mai fericită, sectorul privat ocupând locul patru în acest clasament, cu un scor de 3,8 puncte, în timp ce media înregistrează cea mai mare creştere, de 0,6 puncte, ajungând la 3,4 puncte în acest an. Amplificarea percepţiei negative a populaţiei cu privire la instituţiile cele mai afectate de fenomenul corupţiei se datoreşte lipsei de rezultate concrete şi sustenabile în lupta anticorupţie, simptom al ineficienţei peremptorii a corpurilor anticorupţie, care nu mai poate fi camuflată de mediatizarea abundentă a cazurilor investigate. În acelaşi timp, sistemul judiciar românesc este imobilizat de procesele excesive de autoreglare dublate de absenţa mecanismelor de responsabilitate.

Barometrul relevă, totodată, că românii au dat mită cu precădere pentru servicii medicale, aproximativ 22% dintre respondenţi recunoscând plata unei mite în sistemul sanitar, în ultimele 12 luni. În acelaşi timp, 13 procente afirmă că au dat mită poliţiştilor, iar 6% – în sistemul judiciar.

Având în vedere rezultatele extrem de slabe reliefate de Barometru, Transparency International România atrage atenţia, încă o dată, asupra necesităţii transpunerii reformelor anticorupţie dintr-un cadru pur formal în rezultate concrete, palpabile şi sustenabile. În acest sens, este necesar ca implementarea reformelor anticorupţie să se sprijine pe o voinţă politică reală şi puternică, care să conducă la aplicarea eficientă a mecanismelor de combatere şi prevenire a corupţiei, anterior manifestării acesteia, precum şi eficientizarea mecanismelor de sancţionare, atunci când sunt comise fapte de corupţie, inclusiv prin pronunţarea de pedepse de natură a descuraja fenomenul.

Transparency International România consideră că este imperativ necesară aplicarea concretă, constantă şi coerentă a cadrului normativ existent pentru prevenirea, combaterea şi sancţionarea corupţiei, precum şi evitarea totală a utilizării luptei împotriva corupţiei ca armă politică.


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale