acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2009
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
25 septembrie 2009

Cele trei puteri ale statului pot găsi soluţii pentru criza din justiţie cu sprijinul societăţii civile

Transparency International România, care a făcut parte din Alianţa pentru Statul de Drept, alături de Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia şi Centrul de Resurse Juridice, felicită cele trei puteri ale statului pentru semnarea la 24 septembrie 2009 a principiilor care vor fundamenta Pactul pentru Justiţie.

Contextul în care aceste principii au fost semnate a fost marcat de ample proteste ale magistraţilor aprobate în cadrul Adunărilor Generale ale Instanţelor şi Parchetelor, care au început în luna iunie cu suspendarea activităţii timp de două ore zilnic, şi au culminat cu încetarea oricărei activităţi judiciare începând cu 1 septembrie, fiind amânate toate litigiile civile, comerciale, de muncă, şi penale, cu excepţia cauzelor cu arestaţi.

Acceptând cadrul de dialog oferit şi facilitat de societatea civilă, reprezentanţii legislativului, executivului şi ai puterii judecătoreşti au participat în perioada 17-23 septembrie la o serie de patru întâlniri de negociere. Dezbaterile s-au purtat pe marginea independenţei justiţiei în realizarea actului de justiţie, a finanţării sistemului, a relaţiei justiţiei cu celelalte puteri ale statului, a asigurării bunei administrări în justiţie şi a condiţiei judecătorului şi imaginii sale publice.

Eforturile comune ale celor trei puteri ale statului în acest cadru au condus la identificarea unui un set de principii unanim acceptate, pe marginea cărora se va elabora Pactul pentru Justiţie. Asumarea acestor principii de către reprezentanţii mandataţi ai celor trei puteri creează premisele pentru rezolvarea democratică a diferendului dintre puteri. Ca urmare, Adunările Generale ale Magistraţilor au decis încetarea protestelor şi reluarea proceselor în instanţă şi a anchetelor procuratorii, blocate complet pentru patru săptămâni.

Transparency International România apreciază maturitatea de care au dat dovadă cele trei puteri ale statului participând la aceste discuţii şi găsind într-un interval atât de scurt soluţii viabile pentru restabilirea supremaţiei statului de drept şi respectarea şi ocrotirea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. De asemenea, Transparency International România solicită celor trei puteri continuarea dialogului în aceeaşi manieră constructivă şi îşi exprimă disponibilitatea de a sprijini demersurile viitoare ale acestora în vederea elaborării şi adoptării Pactului pentru Justiţie, în cadrul comisiei speciale parlamentare creată în acest scop.

Principiile Pactului pentru Justitie

Transparency International România

Persoana de contact:
Victor Alistar – Director Executiv, Transparency International Romania
(victor@transparency.org.ro).


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale