acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2009
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
2 iunie 2009

- Comunicat de presa

SRI exercită controlul „STĂRII DE LEGALITATE ÎN REALIZAREA ACTULUI DE JUSTIŢIE”
O nouă prerogativă a Serviciului Român de Informaţii

Transparency International România îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la evenimentele care au dat naştere recentelor declaraţii în presă referitoare la activităţile desfăşurate de Serviciul Român de Informaţii la Piatra Neamţ.

Potrivit comunicatului Asociaţiei Magistraţilor din România transmis la sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Tribunalului Neamţ constituiţi în Adunare Generală au transmis Direcţiei Generale Justiţie, Libertate şi Securitate din cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului Europei un mesaj cu privire la presiunile la care este supusă justiţia din România. Potrivit aceleiaşi surse, în aceeaşi zi în care mesajul a fost făcut public, la sediul Tribunalului s-a prezentat un lucrător SRI care a solicitat date cu privire la demersurile judecătorilor, rezervându-şi dreptul de a cere informaţii suplimentare.

Ca urmare, SRI a precizat vineri, 29 mai, că acţiunea la care face referire Asociaţia Magistraţilor din România a avut loc cu mai bine de două săptămâni în urmă, fiind interpretată în mod tendenţios şi în totală neconcordanţă cu realitatea, dar şi că Direcţia Judeţeană Neamţ a SRI a efectuat un demers oficial pentru clarificarea aspectelor semnalate de AMR. Cu această ocazie, SRI arată că „protejarea justiţiei, inclusiv prin verificarea informaţiilor legate de posibila afectare a independenţei sale, intră şi în atribuţiile instituţiei sale, care în cazul dat, au fost exercitate cu profesionalism şi transparenţă”.

În lumina acestor declaraţii, Transparency International România aminteşte că, potrivit art. 1 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, Serviciul Român de Informaţii este organul de stat specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României, organizând şi executând activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României (conform articolului 2 din aceeaşi lege).

Având în vedere aceste prevederi legale şi, în acelaşi timp, fideli aceluiaşi principiu al transparenţei pe care îl invocă Serviciul Român de informaţii în precizarea remisă presei, precum şi disponibilitatea manifestată de SRI în clarificarea nelămuririlor generate de această situaţie, Transparency International România solicită lămurirea publică, în urma concluziilor demersului oficial realizat de SRI, a modului în care mesajul public al Tribunalului Neamţ periclitează siguranţa naţională a României, ordinea constituţională şi statul de drept, precum valorile care au fost protejate de SRI cu ocazia controlului efectuat la Tribunalul Neamţ.

Gestul SRI de a încerca intimidarea magistraţilor cu privire la declaraţiile lor publice şi la opiniile exprimate, indică gradul de degradare a standardelor democratice şi a valorilor statului de drept. Astfel, în mod transparent, fără nici o rezervă, s-a trasat cale liberă operaţiunilor serviciilor de informaţii în sistemul de justiţie.

Transparency International România

Persoana de contact:
Victor Alistar – Director Executiv, Transparency International Romania
(victor@transparency.org.ro).


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale