acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2009
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
18 mai 2009

Protest Transparency International România

Ca urmare a deciziei coaliţiei de guvernare de a trece codurile prin Parlament, abuzând de prevederile constituţionale de asumare a răspunderii guvernului, Transparency International România dezaprobă modul nedemocratic prin care puterea politică de la Bucureşti încearcă să promoveze norme fundamentale ale organizării sociale.

Asumarea celor patru coduri, legi de multe ori mai importante decât Constituţia, reprezintă o acţiune abuzivă, nedemocratică şi contrară principiilor europene. Prin astfel de proceduri, România se întoarce în timp: în anii 1990 când deciziile erau luate arbitrar, fără consultare publică, în funcţie de interesele unor structuri ale nomenclaturii şi securităţii. La ora actuală, practic, România nu mai îndeplineşte nici măcar criteriile politice de aderare, aşa cum au fost stabilite la summit-ul de la Copenhaga. Acel “rule of law” este practic anulat prin hotărârea luată astăzi de către coaliţia de guvernare.

Ne exprimăm protestul ferm faţă de încercarea de încălcare a Constituţiei României, care, în art. 8 alin. 2: prevede că: “Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei”. Protestam şi pentru încălcarea art. 1 alin. 5 din Constituţie unde se prevede „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie” având în vedere că deşi nu sunt întocmite studiile de impact, obligatorii conform legii, Guvernul îşi exercită prerogative de legiferare nestingherit.

Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe o lege sau pe un pachet de legi, atunci când nu există timp pentru dezbatere. Săptămâna trecută, comisia specială din Parlament a dat un vot negativ executivului pentru proiectele de coduri, atunci pe ce proiect de lege vine Guvernul în faţa Parlamentului? Ne aflăm în situaţia unei încălcări grave a principiilor statului de drept. Mai mult, această decizie este ilegală pentru că nu s-au făcut studiile de impact, nu s-a consultat societatea, nu au avut loc dezbateri largi, aşa cum a cerut Comisia Europeană.

Prin inducerea în eroare a opiniei publice, cum că există o legătură între acordarea fondurilor europene şi nevoia rapidă de a adopta “pe picior” codurile, puterea se face vinovată de încălcarea acelui principiu European: “rule of law.” Prin această acţiune drepturile cetăţeanului sunt încălcate grav. Democraţia este în pericol, deoarece:

  • Se adoptă legi fundamentale fără consultare publică
  • Guvernul are un mandat de gestionare a interesului public, pe care-l încalcă la nici şase luni de la investire
  • Politicienii sunt aleşi să gestioneze interesul public, dar nu se consultă cu opinia publică ca să ştie care este interesul ei, deci îşi reprezintă propriile interese
  • Cetăţeanul este bun să plătească impozitele, dar nu şi să ceară să ştie ce se face cu banii
  • Cetăţeanul este pus să respecte legea, fără să-i fie adusă în mod eficient la cunoştinţă
  • Cetăţeanul este bun să participe la vot, dar nu are dreptul să ceară să fie consultat în mod real

Mai mult decât atât, joi şi vineri am produs dovezi clare că opinia publică doreşte largi consultări pe tema codurilor, şi că are capacitatea de a formula opţiuni coerente şi consistente. Însă chiar şi în faţa acestor dovezi, Guvernul refuză să dea curs solicitărilor.

Datorită acestor derapaje de la regulile minimale ale statului de drept, ne rezervăm dreptul de a porni o campanie naţională de informare a cetăţenilor României despre vinovaţii încălcării legilor, precum şi pe plan internaţional pentru a face cunoscut celorlalte state membre că stau la masă cu un partener care nu respectă valorile comune ale clubului select numit Uniunea Europeană. Atragem atenţia, tuturor membrilor cabinetului, că asumarea răspunderii este un gest politic individual pentru fiecare dintre ei pentru care trebuie să răspundă alegătorilor.

Bucureşti, 18 mai 2009

Transparency International România

Persoana de contact:
Victor Alistar – Director Executiv, Transparency International Romania
(victor@transparency.org.ro).


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale