acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2009
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
12 februarie 2009

Comunicat de presa

Bulgaria şi România trebuie să arate rezultate concrete şi ireversibile în lupta anticorupţie

Bruxelles / Berlin, 12 februarie 2009 –Transparency International (TI) este în continuare îngrijorat cu privire la corupţia la nivel înalt, crima organizată şi proasta administrare a fondurilor europene în Bulgaria şi România. TI recomandă cu tărie continuarea monitorizării progresului măsurilor anticorupţie în ambele ţări. Sancţiunile impuse de UE Bulgariei în 2008 trebuie menţinute până la apariţia de rezultate tangibile în ce priveşte prevenirea şi combaterea corupţiei şi reforma justiţiei. Rapoartele Comisiei Europene de astăzi evaluează progresele ambelor state cu privire la lupta anti corupţie.

Nici în Bulgaria, nici în România nu au fost implementate măsuri concrete şi ireversibile de prevenire şi combatere a corupţiei. Sistemele judiciare rămân netransparente şi, adesea, ineficiente. Este esenţial ca, în ambele ţări, investigaţiile să fie realizate în mod corespunzător, iar cei vinovaţi de corupţie sau crimă organizată să fie condamnaţi.

Corupţia afectează serviciile publice, cetăţenii suferind de pe urma proastei funcţionări a sistemelor naţionale de sănătate publică şi învăţământ, a unui sistem de lucrări publice subdezvoltat şi a slabei aplicări a legii. Administraţia publică nu funcţionează la un nivel acceptabil, iar în cele din urmă, capacitatea de dezvoltare sustenabilă este compromisă.

„Corupţia şi crima organizată rămân endemice în Bulgaria. Guvernul bulgar trebuie să renunţe la faţadă şi să treacă la reforme anticorupţie reale. Dacă aceasta nu se va întâmpla, sancţiunile UE nu pot fi ridicate”, spune Diana Kovatcheva, Director Executiv al TI Bulgaria.

Sistemul judiciar românesc este paralizat de procese excesive de autoreglare dublate de absenţa mecanismelor de responsabilitate şi „checks and balances”.

„În România, aerul este irespirabil din cauza corupţiei având în vedere ineficienţa corpurilor anticorupţie. Acest gol este umplut cu expunerea în presă a cazurilor de corupţie investigate”, spune Victor Alistar, Director Executiv al TI România.

Lipsa unor rezultate concrete şi sustenabile împotriva corupţiei ar trebui să împiedice înlăturarea timpurie a Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Uniunii Europene, instrument de monitorizare impus Bulgariei şi României la aderarea la UE în ianuarie 2007. Acest mecanism monitorizează progresul obţinut de cele două ţări în reforma sistemului juridic şi în lupta împotriva corupţiei. Încă din 2007, câte măsuri au fost luate de către cele două ţări, dar rezultatele sunt departe de a fi satisfăcătoare din moment ce aceste iniţiative sunt limitate la cerinţele minime obligatorii impuse de UE, neadresându-se problemelor fundamentale de corupţie cu care se confruntă Bulgaria şi România.

„UE nu este imună la corupţie” a spus Jana Mittermaier, Preşedinta Biroului de la Bruxelles al Transparency International. „Aderarea la UE nu este un scut magic împotriva corupţiei. TI recomandă utilizarea rapoartelor de progres anticorupţie pentru toate viitoarele şi chiar actualele state membre UE. Indicele de Percepţie asupra Corupţiei al TI arată existenţa unei nevoi foarte clare de controale şi monitorizări anticorupţie la nivelul întregii Uniuni Europene”.

De asemenea, Transparency International a încurajat puternic Comisia Europeană să lărgească în continuare procesul de deschidere către societatea civilă – ce va avea o relevanţă imediată pentru Croaţia şi alte ţări candidate. Acest lucru va permite un proces de lărgire mai participativ şi mai transparent, oferind în acelaşi timp organizaţiilor societăţii civile o bază mai solidă pentru responsabilizarea guvernelor în timpul procesului de aderare şi după acesta.

###

Contacte media:

Bruxelles
Jana Mittermaier
Tel.: +32 (2) 504 90 61
Email: jmittermaier@transparency.org
www.transparencyinternational.eu


Sofia
Diana Kovatcheva
Tel: +359-2-986 7920
Email: mbox@transparency-bg.org


Bucureşti
Victor Alistar
Tel: +40 788 709 572
Email: victor@transparency.org.ro

Berlin
Gypsy Guillén Kaiser
Tel: +49 30 3438 20 662
Email: ggkaiser@transparency.org


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale