SUMMITUL DE INTEGRITATE PENTRU PROSPERIATATE

Alba Iulia, 9 martie 2017

 


 

Conf. Univ. Dr. Victor Alistar, Director Executiv Transparency International România

Întrebare este de ce în ultimii zece ani de zile, cu atâtea instituții anti-corupție, cu atâta legislație, cu atâta sistem de forță, cu atâta investiție, suport mediatic, suport public, totuși nu am schimbat nimic. Pentru că abordarea a fost aproape neglijată complet în ceea ce privește prevenirea, în ceea ce privește așezarea riguroasă și închiderea vulnerabilităților.

Si așa ajung la al doilea element. Combaterea corupției a fost mai degrabă o chestiune care într-un final a devenit foarte partinică. <Corupții lor versus corupții noștri. Ai lor sunt mai mulți, ai noștri sunt mai puțini și așa mai departe>. S-a ajuns în situația în care nu mai există credibilitate pe zona represivă. Este nevoie, cu desăvârșire, de altceva. Deci un motiv este acela că ne-am dus excesiv pe sancționare şi, mergând excesiv pe sancționare, nu am mai avut capacitate și, neavând capacitate, am selectat. După care rămâne o chestiune conformistă. Și atunci încrederea că lucrurile merg într-o direcție bună a început să scadă.

Și al treilea element pentru care cred că în ultimii zece ani nu am reușit să mișcăm nimic este că, în continuare, suntem victimele unei mentalități paternaliste. <Să facă statul, să rezolve statul, să facă legiuitorul, să facă parchetul, să facă ministrul, să facă primarul>. Am așteptat să facă statul. Nu o să facă niciodată statul pentru că aşa cum am spus corupția, este o problemă de business murdar, ne-etic, este o cerere și o ofertă.”

Marian V. Popa, Director Deutsche Bank Global Technology Center România

„Diferența dintre un șef și un lider este că un lider are încredere. Am încercat cu imaginea cu ying si yang să vă dau o serie întreagă de elemente care sunt necesare să fie îndeplinite pentru ca cineva să fie acceptat ca adevărat lider. S-a spus că un șef este numit, un lider este recunoscut. Și asta este o caracteristică foarte bună, pentru că leadership-ul nu se poate câștiga. Nu se poate da un MBA în leadership, chiar dacă sunt o serie întreagă de oferte; sau mai bine zis poți să dai un MBA în leadership, dar poate nu vei fi recunoscut ca lider.

În momentul în care se generează această relație de încredere între oameni putem să discutăm despre orice. Putem să discutăm despre schimbare, despre curaj, despre viziune, putem să discutăm despre modalitatea mai agresivă de a ne face viitorul. Între managementul care se practică în momentul de față în foarte multe locații - care este de fapt un fel de șefie deghizată - și leadership este din păcate o diferență foarte mare. Dar în final trebuie să alegem. Vrem într-adevăr schimbare sau nu vrem schimbare. În general trebuie generată încredere, iar în momentul în care există încredere orice altceva este posibil.”


 

Conf. Univ. Dr. Dan Aurelian Botică, Universitatea Emanuel din Oradea

„Lucian Blaga spunea că îți poți ieși din piele doar în măsura în care ești dispus să tolerezi durerea. Cu alte cuvinte, dacă ești într-o poziție de autoritate, cum ar fi să spui: <Am vrea să schimbăm acest aspect>. De aceea schimbarea începe cu fiecare persoană. Dar repet, este foarte important să înțeleg că dacă nu apare mai întâi o transformare lăuntrică, în momentul când îmi este greu, să îmi ies din piele când durerea e prea mare, fac un pas înapoi și mă gândesc <Ce anume mă poate motiva?> Eu cred că această transformare lăuntrică, schimbarea convingerilor, transformarea sufletului, credința pe care o am, acestea mă poartă dincolo de primejdii, dincolo de ceea ce spun unii și alții.”

 

 


 

Prof. Univ. Dr. Daniel Breaz, Rector Universitatea “1 Decembrie 1918" Alba Iulia

„Și în politică va trebui să avem răbdare, dar cu siguranță e nevoie de multă răbdare și de timp pentru a reuși să schimbăm clasa politică. Și un sfat, tinerii care au ceva de spus trebuie să se implice pentru că altfel nu putem schimba. Dacă stăm pe margine ca simplii privitori și nu ne expunem punctul de vedere într-un mod onest, într-un mod clar și competent, stăm degeaba. Dar cu siguranță eu spun că începem să fim pe un drum bun, din scurta mea experiență de parlamentar.”