CORUPŢIA ÎN SILVICULTURĂ

Corupţia în silvicultură este o problemă serioasă, care afectează pe toată lumea, indiferent dacă se află în apropiere de pădurile afectate sau nu. În special afectate sunt ţările aflate în curs de dezvoltare, în cadrul cărora defrişarea masivă a pădurilor duce la menţinerea sărăciei prin privarea acestor state de o sursă importantă de venit. Pe lângă pierderile economice cauzate, corupţia în silvicultură afectează grav mediul înconjurător. Astfel, sunt distruse habitatele naturale alte multor specii de plante şi animale, şi, la nivel global, este responsabilă pentru peste 20% din emisiile de gaze de seră din atmosferă.

Principala problemă cauzată de corupţie în acest domeniu este defrişarea masivă. O estimare a World Bank arată că defrişările ilegale sunt responsabile de tăierea unor cantităţi de lemn care ajung la valori anuale de până la 23 de miliarde de dolari.

Formele pe care le ia corupţia în domeniul silviculturii sunt variate. Pe de o parte avem corupţie la nivel înalt, prin politicienii care decid cui îi vor fi concesionate terenurile împădurite, acordă în mod fraudulos contracte prietenilor şi rudelor lor şi permit tăierea lemnelor fără permisele necesare. Pe de altă parte, este prevalentă şi corupţia la nivel mai mic, prin ignorarea tăierii copacilor şi a transportării ilegale a lemnului tăiat.

Dintre formele pe care le ia corupţia în silvicultură nu lipseşte nici frauda. În fiecare an, o parte din fondurile destinate protecţiei pădurilor sunt furate şi, deseori, utilizate pentru distrugerea lor. Mai apar şi cazuri de dare şi luare de mită, precum şi trafic de influenţă, în special în contractele de exploatare a pădurilor şi în concesionarea terenurilor.

Descarca