Corupţia este fenomenul ce sporeşte lipsa de încredere a cetăţenilor în instituţiile şi autorităţile statului şi întăreşte convingerea acestora că reprezentaţii lor nu sunt nici suficient de transparenţi, nici suficient de responsabili şi nici nu prioritizează interesul public al comunităţii în orice acţiuni ar întreprinde şi în orice proces decizional.

Un pas important pentru a micşora această lipsă de încredere dintre instituţiile statului şi cetăţeni este transparentizarea acţiunilor acestor instituţii, dar şi a autorităţilor statului. Pentru ca acest lucru să sc întâmple este nevoie să se ofere accesul la informaţiile de interes public.

Accesul la informaţiile de interes public şi responsabilitatea sunt cruciale pentru restaurareaîncrederii şi pentru răsturnarea valului corupţiei. Formatele în care informaţia este publicată - cu alte cuvinte formatul digital în care informaţia este stocată - pot fi „deschise" sau „închise".

 

Un format deschis este unul în care specificaţiile pentru programe sunt standardizate, disponibile oricui, astfel încât oricine poate folosi aceste specificaţii în propriile programe fără alte limitări în refolosire impuse de drepturile de proprietate intelectuală.

descarca