Berlin, 1 decembrie 2011 - Corupţia continuă să afecteze prea multe ţări din întreaga lume, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei 2011 lansat astăzi de către Transparency International. Acesta prezintă guverne care nu îşi protejează cetăţenii de corupţie, fie că este abuz de resurse publice, luare de mită sau luare a deciziilor în mod secret.
Transparency International atrage atenția că protestele din întreaga lume, de multe ori alimentate de corupţie şi de instabilitate economică, arată în mod clar faptul că cetăţenii cred că liderii lor şi instituţiile publice nu sunt nici suficient de transparente, nici suficient de responsabile.
“În acest an am văzut corupţia pe bannerele protestatarilor fie ei bogaţi sau săraci. Indiferent dacă în Europa lovită de criza datoriilor sau în lumea arabă începând o nouă eră politică, liderii trebuie să ţină seama de cererile pentru o guvernare mai bună,” a spus Huguette Labelle, preşedintele Transparency International.
Indicele de Percepţie a Corupţiei 2011: rezultate
Indicele clasează 183 de ţări şi teritorii de la 0 (foarte corupt) la 10 (foarte curat), bazându-se pe nivelul perceput al corupţiei din sectorul public. Pentru realizarea sa se utilizează date din 17 studii care iau în considerare factori cum ar fi aplicarea legilor anti-corupţie, accesul la informaţii şi conflictele de interese.
Două treimi din ţările clasate au un scor mai mic de 5.
Noua Zeelandă este pe primul loc, urmată de Finlanda şi Danemarca. Somalia şi Coreea de Nord (incluse în indice pentru prima dată), sunt ultimele.
“2011 a văzut mişcarea pentru o mai mare transparenţă căpătând un impuls irezistibil, ca urmare a faptului că, la nivel mondial, cetăţenii cer mai multă răspundere din partea guvernelor lor. Ţările cu un scor ridicat arată că eforturile de-a lungul timpului pentru a îmbunătăţi transparenţa pot, dacă sunt susţinute, să fie de succes şi să aducă beneficii națiunilor lor,” a declarat directorul executiv al Transparency International, Cobus de Swardt.
Majoritatea ţărilor Primăverii Arabe îşi au locul în jumătatea inferioară a clasamentului, cu un punctaj mai mic de 4. Înainte de Primăvara Arabă, un raport Transparency International cu privire la regiune a avertizat că nepotismul, mita şi patronajul sunt atât de profund întipărite în viaţa de zi cu zi încât legile anticorupție aflate în vigoare au avut un impact mic.
Ţările din zona euro care suferă din cauza crizei datoriilor, parţial din cauza eşecului autorităţilor publice de a contracara luarea de mită şi evaziunea fiscală, care sunt factori cheie ai crizei datoriilor, se numără printre ţările cu punctajele cele mai mici din UE.
###
Transparency International este organizaţia globală a societăţii civile care conduce lupta împotriva corupţiei.
Pentru tabelele regionale şi ale clasamentului complet, vezi: www.transparency.org/cpi
Informaţii cu privire la modul în care IPC este pregătit sunt disponibile în FAQ.
Contact Media
Thomas Coombes
+49 30 34 38 20 662
Email: press@transparency.org