acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media          servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training             Romana English

SGS

Politica privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Prelucrarea datelor cu caracter personal 


  

 Summitul de Integritate pentru Prosperitate - Deva

9 mai 2018

citeste mai mult ...

 

Eveniment de lansare a raportului privind “Rolul preventiv al sistemului judiciar în protejarea intereselor financiare ale UE”

Transparency International Romania în parteneriat cu Comitetul Economic şi Social European lansează raportul şi propunerea de politică publică privind “Rolul preventiv al sistemului judiciar în protejarea intereselor financiare ale UE”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 29 noiembrie 2017, de la ora 14.00 la 17.00, la sediul CESE, camera TRE 7701, Trèves Building, nr.74, etaj 7, Bruxelles.

Pe agenda dezbaterii se vor regăsi următoarele subiecte:

  • Importanţa luptei împotriva corupţiei în sectorul privat, în vederea asigurării eficientizării investiţiilor publice
  • Rezultatele cercetării şi concluziile analizei comparative în practica judiciară privind aplicarea sancţiunilor adiţionale – excluderea de la procedurile de achiziţii publice şi impactul estimat în ceea ce priveşte protejarea intereselor financiare ale UE
  • Recomandările cuprinse în propunerea de politică publică privind consolidarea rolului sistemului judiciar în protejarea intereselor financiare ale UE.

Evenimentul este parte a proiectului “Rolul preventiv al sistemului judiciar în protejarea intereselor financiare ale UE – o analiză comparativă pentru o performanţă îmbunătăţită”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul UE Hercule III (2014-2020). Proiectul are ca obiectiv creşterea conştientizării profesioniştilor din sistemul judiciar cu privire la rolul pe care aceştia îl au în protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene. În acest scop, a fost derulată o amplă cercetare comparativă cu privire la aplicarea unui instrument judiciar de protecţie specific – excluderea din achiziţiile publice ca sancţiune adiţională prevăzută de legislaţia penală.

 
descarca
 
descarca

The preventive role of the judiciary in protecting the financial interest of the European Union
- a comparative analysis for improved performance -

Comparative Report

The preventive role of the judiciary in protecting the financial interest of the European Union
- a comparative analysis for improved performance -

Policy paper

deschide pagina de proiect

Comunicat de presă

Reprezentanţii societăţii civile în CSM nu pot participa la discuţiile din CSM referitor la cererea ministrului justiţiei de revocare a procurorului şef al DNA

Luând în considerare miile de e-mail-uri transmise de către cetăţeni români, precum şi petiţii apărute în mediul online prin care se solicită reprezentanţilor societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii luarea unei poziţii publice în ceea ce priveşte procedura de revocare a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dorim să menţionăm ca poziţia publică a Transparency International România – care include şi poziţia directorului ei executive, care este şi reprezentant al societatii civile în CSM (deci nu se poate dedubla) a fost dată publicităţii încă din data de 23 februarie 2018, se află postată pe site-ul TI-Romania şi este accesibilă oricui.
(https://www.transparency.org.ro/stiri/comunicate_de_presa/2018/23februarie/index.html )

citeste mai mult...

Comunicat de presă

Poziția Transparency International România privind situația de la Direcția Națională Anticorupție

Solicitarea ministrului justiției privind revocarea Procurorului șef al DNA reprezintă doar declanșarea procedurii conform competențelor legale, însă în această privință trebuie să se exprime cu aviz consultativ Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii precum și Președintele României, care a anunțat că raportul va fi analizat în cadrul departamentelor Administrației prezidențiale.

Solicitarea de revocare vine într-un moment în care în spațiul public sunt făcute acuze privind încălcarea normelor legale de procedură în derularea anchetelor, aspecte ce sunt însă încă în verificarea Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, structură independentă de ministrul justiției, conform prevederilor legale.

Societatea românească este profund polarizată cu privire la acest aspect ca și spectrul politic și cel judiciar. Temele pe care se sprijină cele două abordări sunt pe de o parte nevoia de avea o capacitatea de sancționare eficientă a corupției ca o solicitare legitimă a societății, iar pe de altă parte nevoia de garanții că această campanie anticorupție trebuie să fie derulată neselectiv cu toate garanțiile statului de drept privin respectarea procedurilor legale și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

citeste mai mult...

Comunicat de presă

Indexul de Percepție a Corupției 2017 relevă corupția ca o povară în mai mult de două treimi dintre state

Analiza rezultatelor obținute de Transparency International constată că măsurile de represiune aplicate ONG-urilor si presei sunt asociate unui nivel crescut de corupție

Berlin, 21 februarie 2018 – Index-ul publicat astăzi de către Transparency International, care își sărbătorește cea de-a 25-a aniversare anul acesta, relevă informații tulburătoare – în pofida încercărilor de a combate corupția la nivel mondial, majoritatea țărilor evoluează foarte lent în acest sens. Reducerea corupției este un proces de durată, însă în ultimii șase ani multe țări au progresat prea puțin sau chiar deloc. Și mai îngrijorător, o analiză aprofundată a rezultatelor indexului indică faptul că țările cu gradul cel mai redus de protecție a presei și ONG-urilor au de asemenea tendința de a avea și cele mai ridicate niveluri de corupție.

citeste mai mult...

Comunicat de presă

INDICELE DE PERCEPŢIE A CORUPŢIEI - Situaţia României în anul 2017

Transparency International lansează astăzi raportul anual privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC) la nivel global, prin intermediul căruia se realizează un clasament al gradului de corupție în sectorul public, așa cum este perceput de mediul de afaceri și experți independenți din cele 180 de state incluse în analiză.

În topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte se află Noua Zeelandă, cu 89 de puncte din 100 posibile, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu câte 85 de puncte. Media la nivel global este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior.

citeste mai mult...

citeste mai mult...

       
În focus TI

descarca

Recomandarile si propunerile Transparency International Romania pentru Ministerul Energiei


descarca

Policy paper - Promovarea integrității în întreprinderile cu capital de stat

Seminarul „Publicarea academică: tendinţe, oportunităţi, capcane”,
parte a Summitului de Integritate pentru Prosperitate.

Transparency International România împreună cu Griffiths School of Management, Academia de Studii Economice din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Universitatea Emanuel din Oradea au organizat între 13 – 14 septembrie la Bucurețti și Oradea seminarul „Publicarea academică: tendinţe, oportunităţi, capcane” în cadrul Summitului de Integritate pentru Prosperitate. Printre subiectele discutate au fost evoluția și curentele în publicarea academică în domeniul afacerilor, sfaturi pentru succes în publicarea lucrărilor academice și dilemele etice care pot apărea.

La evenimente au participat studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre universitare, cercetători universitari si personalități marcante din mediul academic care au interacționat cu Prof. Garz Akerhurst (Universitatea Aberystwyth și Universitatea Winchester Anglia), Prof. Rick D. Hackett, (Universitatea McMaster Canada) si Prof. Adrian Ziderman (Universitatea Bar-Ilan Israel) membri ai prestigioasei rețele International Network of Business and Management Journals. Aceștia au împărtășit experiențele lor ca și editori dar și informații necesare oricărei persoane care dorește să publice în reviste științifice cotate ISI sau alte baze de date indexate.

Citeste mai mult ...

   
mai multe
GRATUIT - ATELIERE DE LUCRU - Avertizarea de integritate

Transparency International România organizează trei ateliere de lucru despre beneficiile avertizărilor de integritate și soluții practice pentru crearea și operaționalizarea sistemelor pentru gestionarea avertizărilor.

Atelierele de lucru explorează posibilitatea construirii unui culturi organizaţionale pro-active bazate pe etică şi conformitate, în care angajaţi şi angajatori deopotrivă lucrează în beneficiul comun şi contribuie la identificarea riscurilor care le pot afecta afacerea şi formularea soluţiilor pentru instituţia sau business-ul lor. Participarea la atelierele de lucru este gratuită, este necesar doar să vă înscrieți.

Mai multe detalii

   
mai multe
Curs - Integritate Publică și Legalitate

În baza prevederilor Legii achizițiilor publice și a standardelor stabilite de Curtea de Conturi, referitor la respectarea principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate în cheltuirea fondurilor publice, raportat la ordinul ANFP nr.762/2015 privind domeniile prioritare de formare pentru administrația publică, Transparency International România lansează programul de formare profesională continuă Integritate Publică și Legalitate

Mai multe detalii

   
mai multe
Program de formare şi informare practică “Conformitate şi Etică în afaceri”

Cum asigur stabilitatea firmei pe piață și rezistența la șocuri?
Cum reduc vulnerabilitatea la inspecțiile administrative?
Cum reduc furtul și frauda internă?
Cum îmi cresc capitalul de încredere a partenerilor

După un proces amplu de dezvoltare şi consolidare a expertizei, care a inclus 15 ani de studii, cercetări, schimburi de experienţă şi bune practici şi dezbateri în domeniul eticii şi conformităţii în sectorul public şi privat din România, Transparency International Romania vă propune un set de mecanisme concrete şi personalizate pentru a fi aplicate în companiile private din Romania, cu scopul de a contribui la creşterea ratei de profit curat şi dezvoltare sustenabilă pe termen lung.

Mai multe detalii

   
descarca
Newsletter
#IntegrityPactsRO
Newsletter nr. 17/ Mai 2018
Atenţie la noile schimbări aduse legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice
 

   
descarca
Newsletter
Numărul 6, 2016: SUMMITURILE DE INTEGRITATE PENTRU PROSPERITATE.
Recomandări și soluții pentru implementa-rea standardelor anticorupție în mediul de afaceri
  1. SUMMITURILE DE INTEGRITATE PENTRU PROSPERITATE
  2. SUMMITUL DE LA CONSTANȚA
  3. SUMMITUL DE LA BRAȘOV
  4. SUMMITUL DE LA BUCUREȘTI
  5. EXEMPLE DE BUNĂ PRACTICĂ
  6. Program anticorupţie la nivel de companie, propus de Transparency International Norvegia
  7. RECOMANDĂRI ȘI SOLUȚII PENTRU IMPLEMENTAREA STANDARDELOR ANTICORUPȚIE ÎN MEDIUL DE AFACERI
 

   
descarca
Ghidul Practic pentru CONSOLIDAREA CAPACITĂȚII JUSTIȚIEI DE A COMBATE CORUPȚIA
Ghidul ofertă magistraților și decidenților un cadru de referință pentru consolidarea integrității sistemului judiciar și pentru reforma judiciară, acolo unde este necesară. De asemenea, pune la dispoziția societății civile un set de indicatori și instrumente pentru evaluarea și întărirea răspunderii aparatului de justiție, precum și a susținerii activităților de advocacy.
 “Implică-te! Raportează corupția!“


 

SEMNAL TI