acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2012
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
15 ianuarie

Manifestările de protest au nevoie de dialog nu de violență

Tranparency International România condamnă violentele indiferent din ce parte au apărut în manifestările de stradă de ieri 14 ianuarie 2012 din București.

Corupția generalizată care a secătuit resursele publice și lipsa de transparență a statutului au fost principalele cauze care au condus la degradarea calității vieții și care a generat prezentele demonstrații în toată țara. Modul arbitrar de stabilire a politicilor publice a avut ca efect degradarea economică a țării și încălcarea principiilor statului de drept.

Politicile publice construite netransparent pentru favorizarea unor grupuri de interese nu mai pot fi acoperite prin operațiuni de imagine sau de intimidare la adresa societății civile sau a mass-media, și pot conduce la destabilizări sociale, nemulțumiri populare, manifestații, care se pot evita printr-un dialog deschis și onest.

Transparency International România consideră că este obligația autorităților să se așeze la masa dialogului pentru a ajunge la soluții de restabilire a liniștii sociale. “În acest an am văzut corupţia pe bannerele protestatarilor fie ei bogaţi sau săraci. Indiferent dacă în Europa lovită de criza datoriilor sau în lumea arabă începând o nouă eră politică, liderii trebuie să ţină seama de cererile pentru o guvernare mai bună”, spunea Huguette Labelle, preşedintele Transparency International pe 1 decembrie 2011.

Pentru ca instrumentul democratic al protestului să nu fie denaturat facem apel la manifestanți să se abțină de la orice violențe care trebuie evitate cu orice chip pentru a nu degenera.

Victor Alistar,
Director executiv
victor.alistar@transparency.org.ro


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale