acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2012
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
5 decembrie

Guvernele ar trebui să audă protestul la nivel mondial împotriva corupției

Berlin, 5 decembrie 2012 – Intensificarea protestelor împotriva guvernelor corupte a forțat mai mulți lideri să-şi părăsească funcţiile în cursul anului trecut, dar când lucrurile s-au liniştit, a devenit evident faptul că fenomenul de luare de mită, abuzul de putere și tranzacțiile secrete sunt din ce în ce mai frecvente în multe țări. Indicele de Percepţie al Corupţiei 2012 al Transparency International arată că fenomenul corupţiei continuă să devasteze societăți din întreaga lume.

Două treimi din cele 176 de țări clasificate conform indicelui în 2012 au obținut un scor mai mic de 50 de puncte, pe o scară de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate), ceea ce arată faptul că instituțiile publice trebuie să fie mai transparente și oficialii mai responsabili.

“Guvernele trebuie să integreze acțiuni anti-corupție în toate procesele publice de luare a deciziilor. Prioritățile includ norme mai bune privind activitatea de lobby și a finanțării politice, transparentizarea cheltuielilor şi contractelor publice și responsabilizarea organismelor publice în faţa populaţiei", a declarat Huguette Labelle, președintele Transparency International.

“După un an în care accentul a fost pus pe problemele de corupție, ne așteptăm ca guvernele să adopte o poziție mai dură împotriva abuzului de putere. Rezultatele Indicelui de Percepție al Corupției 2012 demonstrează că societățile continuă să plătească costul ridicat al corupției", a declarat Labelle.

Multe dintre țările în care cetățenii şi-au provocat liderii pentru a opri corupția – atât din Orientul Mijlociu, cât şi din Asia şi Europa – şi-au văzut pozițiile stagnând sau agravându-se în indice.

Indicele de Percepţie al Corupţiei 2012: Rezultatele

În Indicele de Percepţie al Corupţiei 2012 Danemarca, Finlanda și Noua Zeelanda, se află la egalitate pe primul loc, cu scoruri de 90, ajutate de accesul puternic la sistemele de informații și de normele care reglementează comportamentul persoanelor aflate în funcții publice.

Afganistan, Coreea de Nord și Somali se agață din nou de treapta de jos a indicelui. În aceste țări lipsa de leadership responsabil și de instituții publice eficiente subliniază necesitatea de a lua o poziție mult mai puternică împotriva corupției.

Ţările ce au un scor mic în Indicele de Percepție a Corupției 2012 includ, de asemenea, țările din zona euro, cele mai afectate de criza financiară și economică. Transparency International a avertizat în mod constant Europa să caute o cale de a diminua riscurile de corupție în sectorul public pentru a face față crizei financiare, solicitând eforturi consolidate pentru a asigura instituțiile publice împotriva corupţiei.

“Corupția este problema cea mai discutată din lume", a declarat Cobus de Swardt, directorul executiv al Transparency International. “Marile economii mondiale ar trebui să conducă prin puterea exemplului, asigurându-se că instituțiile lor sunt pe deplin transparente, iar liderii lor sunt trași la răspundere. Acest lucru este crucial, deoarece instituțiile lor joacă un rol important în prevenirea răspândirii corupției la nivel global", a declarat de Swardt.

Referinta

În acest an Transparency International a actualizat metodologia pentru Indicele de Percepție al Corupției 2012. Pentru a reflecta acest lucru, Indicele de Percepție al Corupției este prezentat pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

###

Transparency International este organizația mondială a societății civile care conduce lupta împotriva corupției

Contact Media Chris Sanders
Tel: +49 30 34 38 20 666
press@transparency.org


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale