acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2012
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
18 mai

Victor Alistar: Am câştigat irevocabil procesul cu Agenţia Naţională de Integritate

Nu am fost incompatibil pentru că suspendarea la cerere rămâne valabilă

ANI nu a emis niciodată actul cu caracter definitiv de constatare a incompatibilităţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti care îi dădea dreptate lui Victor Alistar, în procesul său cu ANI şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Astfel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal a ICCJ a stabilit că suspendarea la cererea mea din funcţia publică de la ANFP pentru a putea lucra la Transparency International Romania, a fost făcută prin acte administrative care rămân valabile şi legale, care nu mai pot fi anulate după ce suspendarea s-a consumat. Astfel în condiţiile în care suspendarea la cerere rămâne valabilă nu se poate discuta de existenţa unei incompatibilităţi, în condiţia inexistenţei unui cumul de funcţii.

Tot astăzi, prin retragerea recursului meu, a rămas irevocabilă şi hotărârea Curţii de apel privind excepţia de nelegalitate a actului de constare nr 1139/I.I/2009 al ANI, prin care s-a stabilit că acest act nu are caracterul unui act administrativ definitiv, ci că reprezintă un act aflat încă în procedura de control nefinalizată de ANI, care nu poate produce efecte juridice, şi că nu poate fi atacat în faţa instanţei de contencios administrativ până când cercetarea ANI nu se finalizează pe baza măsurilor dispuse la paginile 19 şi 20 din actul de constatare. Astfel prin decizia instanţei rezultă că în lipsa unui act administrativ definitiv nu exită („rămânerea definitivă a deciziei de incompatibilitate” cum susţinea ANI până acum) şi nu putea să subziste nici o interdicţie în toată această perioadă. Această hotărâre a rămas definitivă după retragerea recursului declarat de mine atunci când a luat la cunoştinţă de motivarea hotărâri, care îmi este favorabilă şi confirmă integral cele susţinute de mine toată această perioadă.

Hotărârea de astăzi dovedeşte dezinformarea pe care ANI a făcut-o în faţa presei şi a opiniei publice atunci când susţinea că a emis un act definitiv de control care trebuia atacat, şi ca există o decizie de incompatibilitate rămasă definitivă, în condiţiile în care ANI nu si-a finalizat cercetarea şi nu a aşteptat să vadă dacă actele administrative de suspendare sunt sau nu anulate de instanţa de judecată sau dacă Parchetul confirmă sau infirmă prin cercetarea penală existenţa sau inexistenţa falsului cu privire la motivul suspendării.

Întrebarea este cine plăteşte pentru acest abuz de drept, pentru dezinformarea şi calomniile aduse în această perioadă? Cele întâmplate pot sau nu să definească o societatea normală în care drepturile cetăţeanului primează? Reputaţia construită prin programe care au avut un real impact la nivel naţional poate sau nu să fie distrusă de conduite autoritariste ale „oamenilor legii” care în loc să prindă corupţi se răfuiesc cu cei care nu sunt de aceeaşi părere cu ei?

Amintesc de asemenea în context că în conflictul deschis de ANI împotriva lui Victor Alistar şi a familiei sale au mai fost si alte cauze:

  • Amendă dată de ANI lui Victor Alistar pentru pretinsa întârziere în depunerea declaraţiei de avere şi de interese, contestată în intanţă care a stabilit şi la fond şi la recurs că amenda a fost abuzivă şi nelegală.
  • Plângere penală pentru fals cu privire la motivul suspendării, împotriva lui Victor Alistar şi a colegilor săi soluţionată prin 2 rezoluţii succesive de neîncepere a urmăririi penale pentru că faptele sesizate se infirmă, ultima rezoluţie fiind definitivă.
  • Plângere penală împotriva soţiei lui Victor Alistar şi a colegelor ei de la fostul loc de muncă, soluţionată prin 2 rezoluţii succesive de neîncepere a urmăririi penale pentru că faptele sesizate se infirmă, ultima rezoluţie fiind definitivă.


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale