Avand in vedere dezvoltarea TI – coalitia globală impotriva coruptiei, exista o cerere tot mai mare de furnizare a unor analize de pronunzime cu privire la cauzele si consecintele coruptiei, folosind deopotriva mijloace cantitative si calitative. Responsabil pentru atucerea la indeplinire a acestor analze este Departamentul de Politici si Cercetare al TI, care coordonează politici şi instrumente de cercetare complementare.

Cei mai importanti indicatori folositi de TI sunt:
Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC), care clasează peste 150 de tari in functie de gradul in care este percepută existenţa corupţiei în randul oficialilor si politicienilor. Acesta se bazează pe datele privind coruptia din sondajele specializate efectuate de mai multe institutii independente de renume.

Barometrul Global al Corupţiei (BGC) - sondaj de opinie ce masoara perceptia publicului larg asupra coruptiei si experientele oamenilor legate de acest fenomen.
 
Indicele Platitorilor de Mita (IPM) - sondaj care evalueaza oferta de coruptie in tranzactiile de afaceri internationale, predispozitia companiilor din tarile puternic industrializate de a folosi mita in afara tarilor de origine.

Intre cele trei tipuri de indicatori, diferentele se plaseaza in special in zona persoanelor – subiecte ale sondajelor, cât şi in cea a sferei in care se manifesta coruptia cercetata. Astfel, in timp ce IPC evaluează nivelurile de percepţie a corupţiei în sectorul public, din perspectiva expertilor rezidenti si nerezidenti, IPM prezintă opiniile exprimate de experţi ai mediului de afaceri asupra tendinţei companiilor din principalele ţări exportatoare de a da mită în străinătate, adică asupra “ofertei” de corupţie, iar BGC prezintă viziunea publicului larg asupra corupţiei, în special din perspectiva experientei individuale (corupţia "mică").

Paginile urmatoare ofera informatii detaliate cu privire la fiecare din acesti indicatori folositi pentru masurarea coruptiei in majoritatea tarilor unde TI are reprezentanti nationali.