acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2013
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
9 iulie 2013

80% dintre cetățeni solicită să cunoască periodic declaraţiile de cheltuieli ale instituţiilor publice!

Conform sondajului efectuat pentru Barometrul Global al Corupției 2013, rezultatele arată că majoritatea covârșitoare a românilor (80%) doresc cu ardoare să poată verifica periodic modul în care instituțiile cheltuie bugetul public constituit din propriile lor contribuții.

Astfel, cetățenii demonstrează că înțeleg sensul responsabilității publice și că sunt gata să utilizeze componentele de sancționare socială în cazul în care așteptările nu le sunt satisfăcute.

70% dintre cei intervievații care arată că măsurile privind confiscarea tuturor bunurilor care au fost dobândite prin intermediul unor acte de corupție și recuperarea de către stat a prejudiciilor cauzate de către persoanele implicate in acte de corupție, reprezintă principalele așteptări de la demersurile anticorupție ale autorităţilor.

Având în vederea faptul că procentul cetăţenilor care au răspuns afirmativ privind necesitatea cunoaşterii modului în care instituţiile statului cheltuie banii publice, este mai mare faţă de procentul cetăţenilor care au ales majoritatea parlamentară, TIRO consideră că transparența declaraţiilor de cheltuieli ale instituţiilor publice trebuie să fie o prioritate pe agenda guvernamentală şi parlamentară pentru sesiunea de toamnă.

Transparency International România solicită autorităților să dea curs solicitărilor cetățenești și să vină în întâmpinarea așteptărilor publicului, adoptând de îndată măsuri pentru creșterea transparenței utilizării resurselor publice, să dea dovadă de eficiență în soluționarea definitivă și exemplară a cazurilor de corupție descoperite.

Rezultlatele integrale ale celor două întrebări pot fi consultate mai jos:

Cât de importante sunt următoarele pentru a lupta împotriva corupției ...











Notă metodologică:

Întrebările fac parte din sondajul realizat de CSOP la comanda Transparency International, în cadrul cercetării pentru Barometrul Global al Corupției 2013, în perioada septembrie 2012 – martie 2013, pe un eșantion reprezentativ la nivel national de 1143 de subiecți. Chestionarul a aplicat în limba română și s-a folosit metoda față în față.


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale