Scopul proiectului:

Scopul principal al proiectului este sa mobilizeze cetatenii sa participe la eforturile anti-coruptie astfel: 

  • sa faca usor accesibile publicului informatiile referitoare la drepturile pe care le au cetatenii;
  • sa ofere sfaturi juridice asupra modului in care se pot inainta plangerile in cazurile de gestiune frauduloasa a fondurilor publice sau in cazurile in care cetatenii sunt victime ale (sau iau cunostinta despre) coruptiei. 
  • sa permita cetatenilor sa actioneze impotriva coruptiei prin realizarea unor campanii de informare. Aceste campanii vor include producerea de brosuri sau ghiduri pentru cetateni si vor oferi informatii practice si sfaturi la niste intrebari concrete, de genul "Cum sa lupti impotriva coruptiei din administratia financiara".
  • sa deschida dialogul cu institutiile publice pentru a sustine infiintarea unor mecanisme de raspuns capabile sa rezolve plangerile cetatenilor.

Rezultatele proiectului:

  • Funcţionarea unui serviciu de asistenţă şi consiliere juridică (prin infiintarea unui Centru de asistenta anticoruptie pentru cetateni) pentru victimele şi martorii faptelor de corupţie,
  • Elaborarea şi diseminarea unor îndrumare şi alte materiale educative pentru victimele sau martorii faptelor de corupţie,
  • Acţiuni de advocacy pentru o mai consistentă implementare a reglementărilor anticorupţie în vigoare şi pentru îmbunătăpţirea legislaţiei anticorupţie în vigoare.

Rolul organizaţiei dumneavoastră:

TI-Romania a fost aplicant direct si a coordonat activitatile din proiect. Partenerul TI-Ro în acest proiect a fost Agenţia de Monitorizare a Presei – Academia Caţavencu.

Costul proiectului:

EUR 83,149

Durată:

august 2003-februarie 2005.

Finanţatorii proiectului:

Ministerul Federal de Externe al Germaniei (Auswertiges Amt.) prin Initiativa Anticoruptie a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (SPAI).