Conferințe pe teme de integritate și etică, dedicate elevilor din Bacău

 

Transparency International Romania susține o serie de conferințe pe teme de etică, transparență și integritate, pentru elevi de liceu din Bacău.

Conferințele au loc în sistem online, în cadrul unui acord de colaborare încheiat între Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău și Transparency International Romania, pe tematica ”Transparență și integritate instituțională”.

Principalul obiectiv al acordului constă în realizarea unor campanii de informare în rândul elevilor și cadrelor didactice privind sistemul național de integritate, etică și transparență în instituțiile publice și mediul de afaceri, independența și imparțialitatea în justiție, corupția și criminalitatea, rolul societății civile în lupta împotriva corupției, eficiența instituțiilor publice anticorupție în contextul actual.

 

La prima ediție au participat peste 900 de elevi și cadre didactice

În prima conferință, derulată marți, 28 noiembrie 2023, tema abordată a fost: ”Rolul societății civile în lupta împotriva corupției, fără compromisuri”.

Conf.univ.dr.Victor Alistar, vicepreședinte al Transparency International Romania, le-a vorbit elevilor despre conceptul de societate civilă și rolul acesteia la nivel de comunitate; despre fenomenul corupției și instrumente eficiente în prevenirea și combatere a faptelor de corupție, cu exemple concrete adaptate vârstei și gradului de înțelegere al elevilor. Totodată, în cadrul sesiunii a fost încurajat dialogul și schimbul de impresii cu participanții, pe tematica abordată. Din datele centralizate de parteneri reiese că la acest prim eveniment, derulat în sistem online, au participat 877 de liceeni și 41 de cadre didactice din liceele partenere din Bacău.

 

A doua conferință s-a axat pe implicare tinerilor în politicile publice

Marți, 16 ianuarie 2024 a avut loc al doilea eveniment dedicat elevilor, pe tematica ”Transparență și integritate instituțională”.

Colega noastră Irina Lonean, coordonator programe în cadrul Transparency International Romania și cadru didactic asociat la SNSPA, a discutat cu elevii și profesorii participanți la eveniment despre accesul la informații de interes public, transparența instituțională, avantajele consultării cu cetățenii. Totodată, un punct important al sesiunii a fost legat de prezentarea de modalități de implicare a tinerilor în elaborarea, influențarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice.

Din datele centralizate de parteneri reiese că la acest prim eveniment, derulat în sistem online, au participat peste 400 de liceeni și 38 de cadre didactice din liceele partenere din Bacău.