În prima conferință, derulată marți, 28 noiembrie 2023, tema abordată a fost: ”Rolul societății civile în lupta împotriva corupției, fără compromisuri”.

Conf.univ.dr.Victor Alistar, vicepreședinte al Transparency International Romania, le-a vorbit elevilor despre conceptul de societate civilă și rolul acesteia la nivel de comunitate; despre fenomenul corupției și instrumente eficiente în prevenirea și combatere a faptelor de corupție, cu exemple concrete adaptate vârstei și gradului de înțelegere al elevilor. Totodată, în cadrul sesiunii a fost încurajat dialogul și schimbul de impresii cu participanții, pe tematica abordată. Din datele centralizate de parteneri reiese că la acest prim eveniment, derulat în sistem online, au participat 877 de liceeni și 41 de cadre didactice din liceele partenere din Bacău.

Marți, 16 ianuarie 2024 a avut loc al doilea eveniment dedicat elevilor, pe tematica ”Transparență și integritate instituțională”.

Colega noastră Irina Lonean, coordonator programe în cadrul Transparency International Romania și cadru didactic asociat la SNSPA, a discutat cu elevii și profesorii participanți la eveniment despre accesul la informații de interes public, transparența instituțională, avantajele consultării cu cetățenii. Totodată, un punct important al sesiunii a fost legat de prezentarea de modalități de implicare a tinerilor în elaborarea, influențarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice.

Din datele centralizate de parteneri reiese că la acest prim eveniment, derulat în sistem online, au participat peste 400 de liceeni și 38 de cadre didactice din liceele partenere din Bacău.

 

A treia întâlnire din cadrul proiectului educational “Transparență și integritate instituțională” a avut loc vineri, 2 februarie 2024. De această dată, tematica ageată s-a referit la independența și imparțialitatea în justiție. În calitate de speaker, conf.univ.dr.Victor Alistar a vorbit despre punctele forte și punctele slabe ale sistemului de justiție, provocările care stau în fața a sistemului judiciar din România și soluțiile de modernizare a acestuia. Foarte utile au fost întrebările punctuale și exemplele adaptate nivelului de înțelegere al celor peste 500 de elevi prezenți la conferința online. Conferințele tematice organizate în sistem online se derulează în cadrul proiectului educational „Transparență și integritate instituțională”, derulat de Casa Corpului Didactic “Grigore Tăbăcaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău, în parteneriat cu Transparency International Romania.

O nouă conferință pe teme de integritate a avut loc marți, 19 martie 2024, de data aceasta fiind invitat ca speaker Marian Popa, președintele Transparency International Romania.

Cu o  vastă experiență în management la nivel înalt în companii multinaționale, societatea civilă și mentoring, dl. Marian Popa le-a vorbit elevilor despre integritatea în mediul de afaceri, de la noțiuni-cheie, concepte și statistici cu impact la nivel national și global. Cei peste 400 de elevi care au participat la întâlnire au fost încurajați să se implice în modul în care va arăta societatea de mâine și să fie activi în combaterea corupției prin exemplul propriu.

Conferințele tematice organizate în sistem online se derulează în cadrul proiectului educational „Transparență și integritate instituțională”, derulat de Casa Corpului Didactic “Grigore Tăbăcaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău, în parteneriat cu Transparency International Romania.

Cătălin Sturza, membru în Consiliul Director al TI Romania și Product Marketing Manager la IBM, în domeniul AI for Business, a adus în atenția elevilor o tematică actuală: Inteligența Arficială și principiile etice aplicabile în acest domeniu. La conferința online organizată pe 29 mai 2024, au participat peste 350 de elevi și cadre didactice de la colegiile naționale  „V. Alecsandri”, “Ferdinand I” și Catolic „Sf. Iosif” din Bacău, precum și de la liceele teoretice „H. Coandă” din Bacău și “Spiru Haret” din Moinești.

Tematica abordată a avut ca punct de pornire  un scurt istoric al aplicațiilor care au la bază AI, beneficiile și limitele AI, cu accent pe dilemele morale, provocările și riscurile asociate utilizării AI. De asemenea Cătălin Sturza le-a prezentat elevilor principiile etice aplicate în acest domeniu, schimbările pe care le produce AI în structura socială, relațiile de muncă, cultura și valorile umane.

Elevii au aflat cum pot folosi inteligent și etic programele și aplicațiile bazate pe AI, cum își pot proteja datele personale, cum pot evita discriminarea, fake-urile și manipularea.

Conferința este parte din proiectul educațional “Transparență și integritate instituțională” derulat de Casa Corpului Didactic “Grigore Tăbăcaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău, în parteneriat cu Transparency International Romania.

Continuăm seria conferințelor dedicate elevilor de liceu din Bacău. La videoconferința online de joi, 17 octombrie 2024, invitat ca speaker a fost Marian Popa, președinte al TI-Romania. Tematica abordată a fost legată de contextul geopolitic în care ne aflăm, istoricul conflictelor militare și cauzele generale ale acestora. Au fost menționate costurile enorme ale războaielor, constând în victime umane, pierderi materiale, distrugeri ale infrastructurii, crize economice și umanitare, sărăcie, lipsa accesului la hrană, apă și servicii medicale, dezrădăcinarea comunităților etc. Pornind de la date concrete, efectele nocive generate de conflicte militare, dezbaterea a fost construită în jurul unui deziderat esential, al conștientizării importanței pe care o are pacea în dezvoltarea societății. Cei prezenți au fost încurajați „să fie o voce a păcii”, să descurajeze orice tip de violență întâlnită în mediul în care trăiesc. Pornind de la exemple punctuale la nivel general, tinerii pot acționa ca un factor al schimbării care să pună presiune pe liderii naționali și mondiali pentru a găsi, prin negociere și dialog, soluții care să ducă la încetarea conflictelor și reinstaurarea păcii.

La conferința online din 17 octombrie 2024 au participat peste 1200 de elevi și 93 cadre didactice din cadrul Colegiului Național „Ferdinand I”, Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, Colegiului Economic „Ion Ghica”, Colegiului „Mihai Eminescu”, Colegiului Național Catolic „Sf. Iosif” , Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” și Liceului Teoretic „Henri Coandă din Bacău, Colegiului Național „Dimitrie Cantemir” și Colegiului Național „Grigore Moisil” din Onești, Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, Liceului Teoretic „Spiru Haret” Moinești, metodiști ai CCD Bacău.

Conferințele sunt organizate de Casa Corpului Didactic “Grigore Tăbăcaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău, în parteneriat cu Transparency International Romania.

 

Videoconferința organizată în 26 noiembrie 2024, pe tema „Integritatea în economie bazată pe cunoaștere”, l-a avut ca speaker pe Dragoș Șeuleanu, Director executiv în cadrul Magurele High Tech Cluster și membru în Consiliul Director al Transparency International Romania. Acesta a abordat teme precum: rolul educației în economia viitorului, protecția proprietății intelectuale, combaterea corupției și necesitatea unui transfer de cunoștințe bazat pe integritate și transparență. Elevii au fost încurajați să participe activ la dialog, prin întrebări și dezbateri pe temele propuse, într-un format adaptat nivelului lor de înțelegere.

De interes pentru elevi a fost ideea potrivit căreia, într-o societate informatizată, bazată pe AI, educația resurselor umane dobândește un predominant caracter continuu. Prin urmare, sistemul educațional trebuie să răspundă cerințelor pieței pentru pregătirea corespunzătoare a viitorilor angajați. De cealaltă parte, diferența o vor face firmele care vor reuși cel mai eficient sã atragă, să dezvolte și să mențină un portofoliu uman constituit din cele mai bune capacități umane existente pe piață. Iar comportamentul etic în menținerea  credibilității organizaționale și dezvoltarea capitalului uman devine o componentă esențială a strategiilor de afaceri.

Activitatea s-a bucurat de interesul și aprecierea a peste 760 de elevi și 58 cadre didactice participante, de la Colegiul Național „Ferdinand I”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif”, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” și  Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Bacău; Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” și Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești; Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești și Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, metodiști ai CCD Bacău.

Conferințele sunt organizate de Casa Corpului Didactic “Grigore Tăbăcaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău, în parteneriat cu Transparency International Romania.

Dragoș Șeuleanu, Director executiv în cadrul Magurele High Tech Cluster și membru în Consiliul Director al Transparency International Romania s-a reîntâlnit cu elevii din Bacău vineri, 6 decembrie 2024, în cadrul conferințele tematice organizate în sistem online prin proiectul educational „Transparență și integritate instituțională”.

Tematica abordată a fost una ofertantă, ”Etica în businessul din economia spațială”, dezbaterile s-au axat pe informații de context precum domenii cheie ale economiei spațiale (comunicațiile prin satelit, observarea și monitorizarea Pământului, explorarea și exploatarea spațială, turismul spatial și tehnologiile spațiale avansate), rolul agențiilor spațiale și al companiilor private în acest domeniu, politica spațială, preocupările actuale în domeniul securității. Elevii au fost interesați despre oportunitățile de afaceri în viitorul economiei spațiale, dar și despre aptitudinile necesare în domeniul geospațial, nevoile de business și cum pot fi corelate cu formarea resursei umane și modalitățile de sprijinire a forței de muncă din acest sector. Un alt subiect de interes a fost cel legat de obiectivele Agentiei Spațiale Române ROSA, contribuția cercetătorilor români și a comunității băcăuane în acest domeniu. Dragoș Șeuleanu a subliniat în mod special rolul României și al tehnologiilor emergente în acest domeniu, punând accent pe importanța unei abordări responsabile care să integreze inovația cu valorile morale.

La eveniment au participat peste 570 de elevi și 59 cadre didactice de la următoarele licee: Colegiul Național „Ferdinand I”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” , Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, Liceului Teoretic „Spiru Haret” Moinești, metodiști ai CCD Bacău.

Conferințele sunt organizate de Casa Corpului Didactic “Grigore Tăbăcaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău, în parteneriat cu Transparency International Romania


Conferințe pe teme de integritate și etică, dedicate elevilor din Bacău

 

Transparency International Romania susține o serie de conferințe pe teme de etică, transparență și integritate, pentru elevi de liceu din Bacău.

Conferințele au loc în sistem online, în cadrul unui acord de colaborare încheiat între Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău, Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău, Centrul American Corner Bacău și Transparency International Romania, pe tematica ”Transparență și integritate instituțională”.

Principalul obiectiv al acordului constă în realizarea unor campanii de informare în rândul elevilor și cadrelor didactice privind sistemul național de integritate, etică și transparență în instituțiile publice și mediul de afaceri, independența și imparțialitatea în justiție, corupția și criminalitatea, rolul societății civile în lupta împotriva corupției, eficiența instituțiilor publice anticorupție în contextul actual.