Corupţia în cadrul sistemului sanitar

Sistem sanitar = o formă de organizare compusă din oameni, instituţii şi resurse cu scopul de a asigura serviciile medicale necesare pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei unui stat.

 Corupţia poate afecta multe aspecte ale sistemului sanitar, indiferent dacă acesta este public, privat sau semi-privat. De multe ori, corupţia din sectorul sanitar înseamnă diferenţa dintre viață şi moarte.

În general, corupţia în cadrul sistemului sanitar ia mai multe forme. Personalul medical pretinde plăţi neoficiale pentru a acorda pacienților îngrijirile la care aceştia au dreptul, şi se întâmplă des ca pacienţii să-şi cumpere singuri medicamentele pe care ar trebui să le primească în mod gratuit. Există şi situaţii în care unele companii care furnizează medicamente câştigă în mod fraudulos – prin mită şi trafic de influenţă – contracte cu spitalele şi furnizează medicamente contrafăcute şi echipamente medicale de calitate inferioară, practică ce pune în pericol viețile pacienţilor. Pe lângă asta, conform unui sondaj al Băncii Mondiale, în unele ţări, până la 80% din fondurile nesalariale destinate sistemului sanitar nu ajung unde trebuie. Miniştrii şi administratorii spitalelor au posibilitatea de a deturna milioane de euro din bugetele pentru sănătate, sau de a cere şi accepta sume substanţiale ca mită pentru a influenţa procedurile de achiziţii publice. În ceea ce priveşte deconturile spitalelor şi clinicilor private, se poate întâmpla ca acestea să deconteze din bugetul de stat sume enorme de bani pentru cheltuieli pe care nu l-au făcut.

Cu cât actele de corupţie sunt mai răspândite şi mai înrădăcinate în tradiţie, cu atât va avea mai mult de suferit sistemul sanitar. Astfel, un sistem sanitar afectat de corupţie are o capacitate redusă de a asigura îngrijire medicală eficientă şi de calitate oamenilor care au cea mai mare nevoie – bătrânii, săracii şi bolnavii care suferă de boli cronice. Frauda bugetului primit de la stat duce la insuficienţa fondurilor pentru salarii, operaţii şi reparaţiile spitalelor, ceea ce duce la lipsa de motivare a angajaţilor, creşterea cererilor de mită şi scăderea calităţii serviciilor medicale.

Descarca