BICA

Transparency International Romania a organizat miercuri, 07 octombrie 2020 conferinţa de lansare a raportului de cercetare Business Integrity Country Agenda (BICA) în România. Evenimentul va avea loc la sediul Deutsche Bank Global Technology, sala Waterfall, B-dul Dimitrie Pompeiu 6A, Sector 2, Bucureşti.

Raportul BICA este primul de acest fel pentru România, fiind realizat pe baza unei metodologii a Transparency International și fundamentat pe cercetarea mai multor surse: legislație, documente oficiale, date statistice primare, precum și interviuri realizate cu experți și reprezentanți din mediul de afaceri, instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale.

Raportul de cercetare şi recomandările din cadrul dezbaterilor stau la baza elaborării unei agende de reforme menite să diminueze corupţia în practicile comerciale şi implicit să promoveze integritatea în mediul de afaceri din România.

Proiectul BICA Business Integrity Country Agenda se derulează simultan în România şi Serbia, sub coordonarea Transparency International-Secretariat, cu sediul la Berlin. În România, implementarea este realizată de Transparency International Romania, în perioada ianuarie 2019 – mai 2021.

Proiectul este finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Prin acest tip de cooperare tehnică, finanţatorul are în vedere să întărească capacitatea societăţii civile de a promova integritatea în afaceri la nivel regional.


Louisa Balbi, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Integritatea mediului de afaceri este un element esențial pentru buna funcționare a economiilor și activităților comerciale, iar noi (n.r. echipa BERD) credem că BICA este un bun exemplu despre cum societatea civilă poate colabora cu sectorul privat pentru îmbunătățirea standardelor de integritate aplicabile mediului de afaceri.

Îmi exprim bucuria de a fi parte din această ”călătorie” TI, prin sprijinirea acestui proiect, menționând totodată că BERD nu intervine în niciun caz asupra conținutului materialelor, studiilor și cercetărilor pe care le finanțează.

Oferim în schimb sprijin pe tot parcursul procesului de cercetare. În acest sens, în 2016 am fost parte din grupul de experți coordonat de TI, al cărui scop a fost dezvoltarea metodologiei de cercetare BICA. Raportul de cercetare BICA România trebuie privit ca un bun început, provocările următoare fiind modul în care recomandările cuprinse în raport vor fi implementate de TI-Romania și ceilalți stakeholderi.


Irem Roentgen, Transparency International Secretariat

Felicitări colegilor de la TI-Romania, care au făcut posibil evenimentul de astăzi, prin munca depusă în redactarea raportului de cercetare BICA. (...) Sper ca acest material să ofere atât perspective academice cât și un imbold în lupta împotriva corupției, cu accent pe modalitățile în care se pot îmbunătăți practicile și politicile de integritate din mediul de afaceri din România.

BICA a fost deja implementat în câteva țări, de chaptere ale Transparency International. S-a putut observa cum lansarea raportului și implementarea recomandărilor cuprinse în acesta au fost un real succes în țări precum Brazilia, Kenia sau Turcia. Rapoartele de cercetare BICA permit chapterelor TI să deruleze campanii de advocacy despre cum se poate îmbunătăți integritatea mediului de afaceri prin acțiuni colective, pentru o îmbunătățire a transparenței și a răspunderii pe diferite niveluri instituționale.


Mihai Busuioc, președinte Curtea de Conturi a României

Invitația dvs. de astăzi la un eveniment ce reunește reprezentanți din mediul privat și public este o dovadă în plus că valorile eticii și integrității în domeniile noastre de activitate sunt un efort conjugat, în care fiecare are un loc bine determinat. Fie că vorbim de instituții publice, fie că vorbim de mediul privat sau reprezentați ai societății civile, fiecare avem un rol în promovarea integrității și stoparea corupției din societatea noastră. (…)

Curtea de Conturi este un pion principal și un partener instituțional credibil în încercarea de diminuare a problemelor de corupție și de formare a personalului din instituțiile publice auditate, în sensul promovării valorilor eticii și integrității în slujba cetățeanului. (...) În cazul domeniului privat, este important ca fiecare business să crească organic, să se dezvolte sănătos. Orice tentație de ardere a unor etape, de abandon al principiilor integrității și eticii în afaceri, deși poate aduce câștiguri pe termen scurt, nu asigură o sustenabilitate pentru business în sine pe termen mediu și lung.

Găsiți în noi și în colegii mei parteneri care dorim să luptăm pentru introducerea integrității atât în domeniul public, cât și în domeniul privat. Vă asigur de întreaga noastră susținere și deschidere pentru cooperare.


Maria Maxim, Director Juridic si de Conformitate LIDL Romania/LEgal&Compliance Director

Raportul BICA dă efectiv o viziune de ansamblu asupra culturii din România în ceea ce privește combaterea acestui fenomen extraordinar de nociv pentru fiecare industrie, sector economic, de la educație la producția de mărfuri. Pentru mine, pentru că vin din sectorul privat, ar fi foarte important să cooptăm cât mai multe companii internaționale cu investiții în România dar și companii locale. Cred că ar trebui să continuăm colaborarea începută în urmă cu câțiva ani, când am încheiat Pactul de integritate în business, să cooptăm mult mai mulți oameni de business în acest demers.


Cristina Petcu, consultant în sănătate publică și servicii de sănătate, Banca Mondială

Felicit echipa dvs. pentru efortul, consecvența și pasiunea cu care derulați acest proiect, în condiții foarte dificile. Aș dori să discutăm despre necesitatea creării unor etape de digitalizare în relația dintre furnizorii de servicii și zona administrativă. Deși această digitalizare în sistemul de sănătate acoperă toate serviciile de sănătate în relația cu Ministerul Sănătății cât și cu CNAS, disfuncționalitatea este foarte mare. S-a ajuns la o povară administrativă pentru furnizorii de servicii de sănătate, care deja nu mai este ținută în control. De exemplu, în cazul unui medic de familie, pentru CNAS, pentru DSP, pentru MS este mult mai important actul administrativ, decât serviciul pe care medicul de familie în asigură pacientului. Acest tip de digitalizare trebuie regândit.


Victor Alistar, Transparency International Romania

Este necesar să întărim capacitatea de suport pentru IMM-uri, pentru că ele au un important cuvânt de spus în cultura locală de business. Este limpede că tot acest proces de hiperstandardizare a tuturor proceselor creează o reală problemă de capacitate pentru companiile mici și mijlocii în a ține pasul, deși este o nevoie pentru întreg mediul de business. În acest context, credem că este necesar să ne concentrăm pe crearea unui Registru Național de Conformitate în care, pe de o parte, să fie prezentate foarte transparent - care sunt așteptările din partea statului, și pe de altă, să fie puse la dispoziția acestor entități instrumentele necesare pentru a putea să îmbrățișeze cultura de conformitate.


Irina Lonean, cercetător Transparency International Romania

Din cercetarea efectuată pentru acest raport reiese că integritatea nu este un ”deal-breaker”, pentru că mediul de afaceri caută, în primul rând să facă profit. Cred că trebuie să acționăm astfel încât lipsa integrității în business să fie un ”deal-breaker”, iar integritatea să fie profitabilă. (…) Ce ne-am dori, pentru a înțelege mai bine gradul de integritate din mediul privat, este ca angajamentul de integritate și rezultatele auditului să fie transparente, evident în măsura în care să nu afecteze concurența.



Lansare BICA - 07 octombrie 2020







  Lista participantilor la eveniment