acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2012
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
5 decembrie

Unde ne clasează corupția?

București – 5 Decembrie 2012

Transparency Interanational a lansat astăzi, 5 decembrie 2012, Indicele de Percepție al Corupției (IPC), un studiu care clasifică 176 de state ale lumii în funcție de nivelul de corupție perceput în sectorul public.

Indicele de Percepție a Corupției este cel mai important instrument la nivel internaţional, care oferă o imagine fidelă asupra fenomenului corupției. IPC se bazează pe datele privind corupția din sondajele specializate efectuate de mai multe instituții independente de renume și clasează țările în funcție de gradul în care este percepută existența corupției în rândul oficialilor și politicienilor. El reflectă opinia oamenilor de afaceri și a analiștilor din întreaga lume, inclusiv a experților din țările evaluate. IPC deține o pondere în toate evaluările realizate de agențiile internaționale de rating.

În 2012 metodologia de realizare a studiului s-a schimbat. Astfel dacă în anul 2011 scorul se aloca pe o scară de la 10 (un stat foarte „curat”) la 0 (un stat foarte corupt), în 2012 scara este de la 0 la 100, unde 0=un stat foarte corupt, iar 100=un stat foarte „curat”.

Nici un stat nu are un scor perfect, iar două treimi dintre acestea au un scor sub 50, ceea ce indică faptul că problema corupției este una serioasă. Rezultatele Indicelui de Percepție al Corupției demonstrează faptul că sunt încă multe societăți și guverne care trebuie să considere lupta împotriva corupției o prioritate.

Poziția ocupată de un stat este stabilită în raport cu alte state și teritorii incluse în studiu.

Primele țări clasate sunt:

POZIȚIE ÎN CLASAMENT STAT/TERITORIU PUNCTAJ/SCOR
1 Danemarca 90
1 Finlanda 90
1 Noua Zeelandă 90
4 Suedia 88
5 Singapore 87

România ocupă locul 66 cu un scor de 44 de puncte, în urma Croației 62 (46 puncte), Ungaria 46 (55 puncte), Polonia 41 (58 puncte), Italia 72 (42 puncte), Bulgaria 75 cu 41 puncte. 2012 este primul an în care România înregistrează o creștere semnificativă a scorului și a poziției:

AN Poziție Scor
2011 75 3.6 (pe o scară de la 0 la 10)
2012 66 44

Elementele care au contribuit la ocuparea unei poziții mai bune a României sunt semnalele pozitive date de autoritățile publice la care investitorii sunt sensibili. În acest context oprirea monopolului în domeniul energiei, reevaluarea contractelor de investiții reprezintă doar câteva exemple. Important este faptul că aceste semnale au generat încredere în spațiul economic românesc, dar acum se impune consolidarea acestora.

Pentru România în contextul crizei financiare și economice singura soluție este combaterea corupției, adică protecția resurselor publice față de riscurile asociate corupției.

Există o legătură directă între corupție și sărăcie, între corupție și nivelul de dezvoltare scăzut al unui stat și între corupție și lipsa democrației. La nivel mondial există un ”război” pentru dezvoltare între statele care dețin resurse naturale și cele care dețin capitaluri și fluxuri financiare. Creșterea transparenței gestionării resurselor României poate fi un mecanism care să asigure un răspuns pozitiv la provocările existente la nivel global. În acest context singura șansă pentru dezvoltarea României o reprezintă combaterea corupției și securizarea resurselor publice.

În acest context, Transparency International România elaborează, în prezent, 11 documente de poziție pe politicile publice în domeniile cu un grad ridicat de corupție, urmând să fie prezentate public până la finalul anului. Acestea reprezintă o analiză a situației prezente, identificarea vulnerabilităților și un set de recomandări pentru asigurarea integrității și transparenței pe aceste domenii. Mediul de afaceri resimte nevoia și solicită asigurarea integrității instituțiilor publice și aplicarea standardelor OECD și Comisia Europeană în acest domeniu. Aplicarea acestora pot da României un plus de credibilitate la nivel internațional.

Pentru mai multe detalii referitoare la IPC accesați Indicele de Perceptie a Coruptiei 2012

Persoană de contact
Andra CHIRAC
Asistent organizare evenimente
andra.chirac@transparency.org.ro
www.transparency.org.ro
phone: +40 21 317 7170
mob : +40 73 702 3408
fax: +40 21 317 7172


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale