Studiul identifică şi evaluează percepţia magistraţilor asupra gradului de independenţă profesională, precum şi asupra cauzelor şi circumstanţelor de natură a influenţa în mod negativ sau pozitiv independenţa justiţiei. Această cercetare serveşte ca bază pentru adoptarea unor măsuri eficiente de consolidare a independenţei şi responsabilităţii magistraţilor şi pentru eliminarea aspectelor negative care se manifestă la nivelul sistemului de justiţie din România.
Acest studiu se află la a doua ediţie şi poate constitui baza analizei informaţiilor în dinamica indicatorilor pentru anii 2005 şi 2006. Este relevantă evoluţia percepţiei magistraţilor asupra sistemului judiciar ca element de validare sau invalidare a politicilor publice adresate lor în baza strategiei de reformă a sistemului judiciar.
Ediţia curentă conţine percepţia magistraţilor asupra sistemului judiciar la un an de la adoptarea Legii nr. 247/2005 şi la aproape 2 ani de la adoptarea pachetului de trei legi ale justiţiei.
Concluziile Studiului prezintă un potenţial important pentru analizarea progreselor inregistrate intre cele doua studii si vor constitui baza de analiza pentru elaborarea unor propuneri de imbunatatire a politicilor de reforma.
Pentru a consulta continutul integral al Studiului apasati aici.