Justiţia este coloana vertebrală a oricărei societăţi democratice. Din această cauză, ea ar trebui să se bucure de o încredere neclintită din partea cetăţenilor.

Pentru ca această încredere să existe, este necesar ca magistraţii, judecătorii şi întreg aparatul juridic auxiliar să aibă un comportament personal şi profesional exemplar.

O altă metodă de a câştiga sau păstra încrederea în sistemul judiciar este publicarea informaţiilor de interes public.

Astfel, în mod ideal, instanţele şi parchetele ar trebui să facă publice toate datele lor administrative, cum ar fi bugetul, numărul angajaților şi rapoartele anuale privind activitatea și cheltuielile lor. Pe lângă asta, judecătorii ar trebui să facă publice periodic declarațiile proprii de avere, în special în ţările în care acest lucru este solicitat și funcționarilor publici, şi să declare imediat situația unui conflict de interese în care sunt implicaţi, oricare ar fi motivul pentru acesta. Totodată, ar fi o idee bună ca incidența corupției, precum și indicatorii potențiali de corupție, cum ar fi întârzierile și calitatea deciziilor, să fie monitorizate.

Descarca