Barometrul Global al Corupţiei la nivelul UE - 2021

Trei din 10 persoane care locuiesc în UE au plătit mită ori au apelat la o cunoştinţă pentru a avea acces facil, preferenţial la servicii publice, ca cele din sănătate sau educaţie, în 2020. În cifre înseamnă peste 106 milioane de persoane la nivelul statelor membre ale UE.

România se clasează pe primul loc în topul celor care dau mită, 20% dintre cetăţeni recunoscând că au plătit mită pentru servicii publice de care au avut nevoie în ultimul an. Următoarele clasate sunt Bulgaria (19%) şi Ungaria (17%). Media UE la acest capitol este de 7%.

Mult mai răspândită la nivelul UE este însă practica prin care se apelează la o cunoştinţă pentru a avea tratament preferenţial în ceea ce priveşte servicii publice de tipul celor din sănătate, educaţie. Media la nivelul UE este de 33%, în top fiind Cehia (57%), Franţa (48%) şi Portugalia (48%). România se află aproape de media UE, cu 36%.

Percepția asupra corupției: România vs. media UE

45% dintre români cred că nivelul corupţiei a crescut în România în ultimul an, în timp ce 32% sunt de părere că a rămas la fel ca în anii anteriori. Doar 17% dintre români cred că nivelul corupţiei a scăzut în în România.

32% dintre cetățenii UE consideră că, în ultimul an, corupția a crescut în țara lor, în timp ce 44% sunt de părere că a rămas la fel. Doar 16% cred că nivelul corupției a scăzut, comparativ cu anii anteriori.

Aproape jumătate dintre europeni (49%) consideră că guvernele lor nu fac treabă bună în combaterea corupţiei.

Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi de modul în care guvernul acţionează în combaterea corupţiei.

2 din 3 români (66%) cred că guvernul se descurcă prost în acest domeniu şi doar 27% cred că se descurcă bine.

Peste jumătate dintre români (55%) consideră că guvernul este condus de câteva interese private. De altfel, guvernul şi parlamentul sunt instituţiile despre care românii cred că sunt cele mai corupte.

O percepţie similară este şi la nivelul europenilor din cele 27 state UE.

În medie 53% dintre europeni cred că guvernele naţionale sunt conduse de interese private.

Membrii parlamentului şi ai guvernului sunt percepuţi ca fiind printre cei mai corupţi din ţările lor, de 50% dintre europeni.

Informațiile sunt cuprinse în Barometrul Global al Corupţiei UE 2021, lansat marţi, 15 iunie 2021, de Transparency International.

Barometrul a fost realizat în baza unui sondaj la care au luat parte peste 40.000 de persoane din cele 27 state membre ale UE.


 

Comunicat de presa -

Barometrul Global al Corupției: Cetățenii UE sunt îngrijorați de corupția de la nivel guvernamental, de legăturile dintre mediul de afaceri și politică

Tehnical report [EN]

Methodology [EN]

  Barometrul Global al Coruptiei - 2021

Indici si statistici