Barometrul Global al Corupției: Cetățenii UE sunt îngrijorați de corupția de la nivel guvernamental, de legăturile dintre mediul de afaceri și politică

Mai mult de jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că guvernele lor sunt influenţate de câteva interese private

 

Berlin/Bruxelles, 15 iunie 2021 - Barometrul Global al Corupției pentru Uniunea Europeană (GCB – EU) lansat de Transparency International astăzi arată că aproape două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că fenomenul corupției de la nivelul guvernului este o problemă în țara lor. Barometrul cuprinde percepţia și experiențele cetăţenilor în legătură cu corupția, fiind realizat în baza răspunsurilor primite din partea a peste 40.000 de persoane din UE. Rezultatele au evidențiat anumite trenduri îngrijorătoare.

Aproape 3 din 10 rezidenți ai Uniunii au răspuns că s-au confruntat direct cu diverse tipuri de corupție, cum ar fi darea de mită sau folosirea anumitor relații personale pentru a avea acces preferenţial la servicii publice. În cifre, cele aprox.30% sunt echivalentul a peste 106 milioane de persoane de la nivelul UE.

Sondajul arată că sistemul medical, în special, a fost un punct-cheie al corupției având în vedere faptul că guvernele s-au concentrat pe gestionarea pandemiei de COVID-19. Cu toate că doar 6% au plătit mită pentru a obține îngrijiri medicale, 29% dintre rezidenţii UE au recunoscut că s-au bazat pe relații personale pentru a obține servicii medicale. Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor intervievate nu consideră că guvernele statelor lor au gestionat pandemia într-o manieră transparentă.

”Uniunea Europeană este văzută adesea ca un bastion al integrității, dar rezultatele obținute în Barometru arată că statele membre rămân vulnerabile la efectele insidioase ale corupției”, a spus Delia Ferreira Rubio, Președintele Transparency International. ”În timpul unei crize medicale, apelarea la relații personale pentru a obține acces la servicii medicale poate fi la fel de dăunătoare precum darea de mită. Pot fi pierdute vieți atunci când vaccinurile împotriva COVID-19 sau tratamentele medicale sunt obținute de persoane care au relații, înaintea persoanelor care au nevoie urgentă de acestea. Este extrem de important ca guvernele statelor membre să își sporească eforturile pentru a asigura o redresare echitabilă și corectă după încetarea pandemiei.”

Sondajul a abordat și alte subiecte referitoare la corupție, cum ar fi legăturile dintre mediul de afaceri și politică – despre care jumătate dintre respondenți consideră că guvernele din țările lor sunt influențate de interese private. În jumătate din statele membre UE, bancherii și directorii de firme sunt percepuți ca fiind mai corupți ca oricare altă instituție din sectorul public. Per total, peste 5 din 10 persoane cred că marile companii adesea evită plata taxelor, iar mita sau utilizarea relațiilor personale sunt practici uzuale prin care companiile își asigură contracte.

Aproape o treime din cetățenii UE consideră că fenomenul corupției se accentuează în țara lor, în timp ce aproape jumătate dintre aceștia spun că guvernele din țările lor fac o treabă proastă în combaterea corupției. În plus, doar 21% dintre cetățeni cred că oficialii publici corupți suportă repercusiuni adecvate faptelor lor.

Senzația că la nivel guvernamental nu se acționează suficient în sensul combaterii corupției și percepția cum că oficialii publici corupți pot acționa cu impunitate afectează negativ nivelul de încredere atât în guvernele naționale ale statelor membre, cât și în instituțiile UE. Mai puțin de jumătate dintre cetățenii Uniunii au încredere în guvernele statelor lor. În timp ce încrederea în instituțiile Uniunii este ceva mai bună (56%), rata de încredere rămâne relativ scăzută.

”Aceste rezultate ar trebui să fie un semnal de alarmă atât la nivel național, cât și la nivel european. Corupția subminează încrederea publică, iar guvernanții ar trebui să asculte îngrijorările cetățenilor” – afirmă Michiel van Hulten, Directorul Transparency International EU. ”Sunt multe acțiuni imediate ce pot fi demarate ca remedii ale problemelor semnalate, cum ar fi creșterea gradului de transparență al acțiunilor de lobby – atât la nivel european, cât și la nivel național, precum și combaterea evaziunii fiscale. Iar politicile Uniunii Europene privind protecția avertizorilor de integritate și combaterea spălării banilor trebuie transpuse în legislațiile naționale eficient și rapid.”


 

__________________________________________________________________________________

Note pentru editori

GCB este unul dintre ele mai mari și detaliate sondaje referitoare la percepţia oamenilor asupra fenomenului corupției și experiențele privind mita în cele 27 de state membre ale UE. Pentru fundamentarea GCB au fost realizate sondaje cu peste 40.000 de persoane din Uniunea Europeană în perioada octombrie - decembrie 2020. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați capitolul referitor la metodologie, cuprins în raport.

În raport sunt disponibile recomandări detaliate, precum și o defalcare pe țări a rezultatelor din fiecare stat membru al UE.

Rezultatele Barometrul Global al Corupției pentru Uniunea Europeană (GCB – EU) vor fi discutate într-un eveniment online ce se va desfășura marți, 15 iunie 2021, de la ora 15:00 CEST. Înscrierile pot fi făcute accesând link-ul: https://zoom.us/webinar/register/WN_DjhjxjiSTumyswR_spFHWA

Pentru presă, vă rugăm contactați:

Transparency International Secretariat (Berlin): press@transparency.org

Transparency International EU (Brussels): EUPress@transparency.org / +32 (0) 493 27 52 84


 


  Barometrul Global al Coruptiei
Data publicare: 15/06/2021