Proiectul CSABOT este derulat de Transparency International Secretariat (TI-S), Justice Network (TJN), Transcrime – Università Cattolica del Sacro Cuore (Transcrime – UCSC) și Government Transparency Institute (GTI) și finanțat de Uniunea Europeană prin Comisia Europeană. Opiniile exprimate în cadrul evenimentului nu reprezintă punctul de vedere oficial al Comisiei Europene.COMUNICAT DE PRESĂ

TRANSPARENŢA BENEFICIARILOR REALI

în contextul politicilor naţionale privind combaterea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului

Transparency International România a organizat miercuri, 20 iulie 2022, la București, masa rotundă având ca temă de dezbatere Transparenţa beneficiarilor reali în contextul politicilor naţionale privind combaterea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului.

Evenimentul a adus la aceeași masă reprezentanţi ai unor instituţii publice relevante (ONPCSB, Agenția Națională de Integritate, Ministerul Finanțelor, Direcția Generală Anticorupție, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea pentru Digitalizarea României), şi reprezentanţi din partea societăţii civile precum Societatea Academică din România, Institutul pentru Politici Publice, Asociaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Durabilă.

Printre temele dezbătute s-au numărat: aplicarea recomandărilor FATF (Financial Action Task Force) în contextul situației politico-economice internaționale; conectarea Registrului beneficiarilor reali cu alte platforme și nevoia de mai multă transparență; exemple de bune practici; punctele forte și slăbiciunile abordării curente a transparenței beneficiarilor reali în România.

Speakeri în cadrul evenimentului:

  • Adrian Cucu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB);

  • Adriana Luminița Popa, membru în Consiliul Director al Transparency International România, fost preşedinte al ONPCSB;

  • Florin Ionel Moise, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate;

  • Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM, membru în Consiliul Director al Transparency International România.

Printre recomandările rezultate în urma dezbaterilor din cadrul mesei rotunde se numără:

  • Identificarea de soluții în vederea consolidării celor trei Registre privind beneficiarii reali operaționale la nivel național, pentru a putea permite o mai simplă verificare, consultare și utilizare a informațiilor furnizate despre beneficiarii reali.

  • Îmbunătățirea modalităților de interoperabilitate a bazelor de date și a registrelor publice din România, inclusiv interoperabilitatea între Registrele privind beneficiarii reali, date fiscale, date privind proprietăți imobiliare, acțiuni deținute, declarații de avere ale funcționarilor publici și ale persoanelor expuse politic.

  • Îmbunătățirea cooperării între sectorul public și societatea civilă. De principiu o astfel de colaborare este agreată de toate părțile implicate, însă este nevoie de o intensificare a dialogului pentru a identifica forme concrete de cooperare.