acasa despre TI Romania oportunitati contact legaturi utile
media           servicii         proiecte         politici si studii publicatii centru training            Romana English
acasa > media > comunicate de presa > 2013
stiri  comunicate de presa     Tipareşte aceasta pagina
9 iulie 2013

Lupta anticorupție mai eficientă?! Șansa unui român din patru se cumpără pe bani!

Conform Barometrului Global al Corupției, lansat astăzi de Transparency International, românii consideră că măsurile anticorupție ale Guvernului Ponta sunt cu 6% mai eficiente de cât cele ale Guvernului Boc-Ungureanu.

Cu toate acestea, sănătatea, justiția, poliția și educația rămân cele mai mari consumatoare de mită din partea populației. Astfel, 1 din 7 români declară ca în ultimele 12 luni a plătit mită în sistemul medical și 1 din 50 de români a plătit mită în sistemul de învățământ, în condițiile în care tinerii școlarizați reprezintă 20% populația țării. Același studiu arată că cel puțin unuia din patru români i s-a cerut mită în ultimul an, în timp ce 71% dintre aceștia au refuzat să o plătească

Aceste rezultate exprimă în termeni statistici experiențele românilor de mai bine de 20 de ani și față de care măsurile au fost cel puțin ineficiente, dacă nu chiar inexistente. Perpetuarea lor trebuie să fie intolerabilă!

Corupția de la examenul de Bacalaureat este doar unul din multele exemple în care prin corupție este furată șansa la viață și la un viitor onorabil a tinerilor merituoși și este premiată non-valoarea. Perpetuarea acestui fenomen ani la rândul, în ciuda camerelor de supraveghere și a altor măsuri adoptate, și chiar recunoașterea lui publică de către unul dintre dascăli – prezumat călăuzitor al tinerilor pe drumul valorilor și integrității, denotă mai degrabă sfidare, decât asumare, câtă vreme niciunul din dosarele deschise până acum pe această temă nu a fost soluționat în mod exemplar și irevocabil.

Pe acest fond, pentru mai mult de jumătate dintre români situația a devenit intolerabilă, 60% dintre intervievați declarând că sunt dispuși să ia atitudine în nume propriu în fața corupției. Transparency International România îi cheamă la acțiune pe acești cetățeni și pe ceilalți, pentru ca prin sancționarea politică și socială să pună capăt corupției. Totodată Transparency International România cere instituțiilor abilitate, și cu precădere Ministerului Sănătății și Ministerul Educației Naționale să deschidă ușa dialogului și să inițieze ample dezbateri pe tema problemelor semnalate și a strategiilor de remediere, astfel ca în iulie 2014 să nu mai sacrificăm viitorul unei alte generații de tineri pentru a plăti tributul corupției.

Transparency International România îi încurajează pe toți cei 70% dintre românii care au refuzat să plătească dublu serviciile la care au dreptul în mod legal să își asume în mod complet această conduită și să denunțe orice faptă de corupție cu care se confruntă.

De asemenea Transparency International România cere autorităților administrative și de aplicare a legii să dea curs tuturor plângerilor privitoare la corupție și pentru fiecare dintre acestea să ofere un răspuns motivat și convingător, demonstrând astfel că sunt cu adevărat în serviciul public și nu în serviciul clanurilor corupte.


   TI Romania   contact
  media
Stay Informed
fiti informati
Stay Informed

Fonduri Structurale - informatie in sprijinul ideii tale