Transparency International România reacționează la tragedia din clubul Colectiv, solicitând o anchetă de profunzime, cu abordarea integrată a tuturor responsabilităților, dar și luarea de măsuri preventive, astfel încât corupția să nu mai pună viața în pericol.

Este evident că tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 32 de tineri și-au pierdut viața, iar alte zeci de persoane au fost rănite, s-a produs din cauza corupției din sistem, din cauza mecanismelor prin care cei implicați, actori economici și autorități deopotrivă, se absolvă de responsabilitate, ocolesc legea și normele în vigoare, iar cei care au de suferit sunt cetățenii. Un control din partea Primăriei Sectorului 4 a avut loc chiar cu câteva zile înainte incendiului, dar nu s-a constatat potențialul pericol. Din păcate, avem dovada că într-adevăr … corupția ucide.

Având în vedere că ancheta este pe rol, solicităm o analiză de profunzime pe toate palierele, care să includă toate instituțiile administrației publice centrale și locale care au atribuții de autorizare, avizare, supraveghere și control. Astfel, autoritățile de sancționare vor putea să stabilească clar tipurile de responsabilități ale agenților economici și ale funcționarilor publici în domeniu, precum și modalitatea de responsabilizare juridică și evitare pe viitor a unor accidente similare.

Solicităm de asemenea autorităților publice să pună accentul pe măsurile de prevenție, astfel încât asemenea mecanisme de corupere, neglijență și încălcare a legii, ori de derobare criminală de responsabilitate din partea autorității statului să poată fi prevenite.

Apel la acțiune!
Vigilenţa comunitară compensează incapacitatea administrativă
 ( 1 )

Transparency International România face apel la societățile de software să sprijine o inițiativă cetățenească dezvoltată pe bază de voluntariat, pentru a compensa incapacitatea autorităților publice cu un mecanism de vigilență cetățenească. Inițiativa TI-România și a unor voluntari pentru înființarea platformei “Autoprotecție comunitară” va da posibilitatea ca neregulile să fie semnalate autorităților, acestea având obligația de a răspunde public la sesizările platformei. Apelul nostru se adresează, fără a se limita la acestea, firmelor: Total Soft, Softwin, Oracle, Bitdefender, Expert One Research, Software Scope, Endava. Transparency International România invită societățile mari de consultanță să pună la dispoziție resursele de expertiză necesare pentru elaborarea unor hărți privind procedurile administrative și obligațiile de conformare a spațiilor cu destinație publică, în vederea respectării standardelor de siguranță. Demersul este necesar, de asemenea, pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la acestea atât la nivelul cetățenilor, cât și la nivelul operatorilor economici care gestionează asemenea spații.

Apelul nostru se adresează, fără a se limita la acestea, societăților: PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst&Young, KPMG.
Totodată, Transparency International România invită autoritățile publice să participe la discuții și să desemneze experți în grupul de lucru care va elabora ghidul de proceduri.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactați: Georgeta Filip
Coordonator proiecte prioritare Transparency International România
la tel: 0722.598.014, sau e-mail: office @ transparency.org.ro 

Menționăm că această inițiativă de organizare a vigilenței publice va fi non-profit și fără drepturi rezervate de autor, cu acces gratuit și nerestricționat pentru toate părțile interesate.


Data publicare: 03/11/2015