Prevenirea spălării banilor – o prioritate pentru instituțiile din România
Transparency International România a organizat marți, 14 mai 2024, o masă rotundă având ca temă de dezbatere: Gradul de implementare a recomandărilor MONEYVAL ca urmare a Raportului de evaluare pentru România.
La un an de la aprobarea raportului de evaluare pentru România, Transparency International România a adus la aceeași masă cele mai importante instituții, pentru a discuta despre modul în care au fost puse în aplicare recomandările MONEYVAL, provocări întâmpinate, soluții de remediere și modalități eficiente de colaborare.
Evenimentul s-a bucurat de prezența la cel mai înalt nivel a instituțiilor cheie implicate în combaterea spălării banilor: Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor; Direcția Națională Anticorupție; Autoritatea de Supraveghere Financiară; Agenția Națională de Integritate, Ministerul Justiției; reprezentanți din Ministerul Finanțelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului, ANFP, DIICOT, Asociația Română a Băncilor, Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, Deloitte, Uniunea Națională a Barourilor din Romania.
Un punct central al discuției l-a reprezentat nevoia de dialog permanent și cooperare interinstituțională, inclusiv în ceea ce privește elaborarea și aprobarea unei strategii naționale pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Președintele ONPCSB, Adrian Cucu, a informat participanții că un prim draft a fost elaborat în cadrul unui comitet interministerial înființat la începutul acestui an, urmând ca documentul să fie supus unei ample consultări. Accentul a fost pus pe nevoia de cooperare instituțională adecvată și o îmbunătățire continuă a dialogului între sectorul public și cel privat.
Prin reprezentanții săi, Transparency International Romania a reiterat dorința de a se implica activ, din prisma statutului de think-thank recunoscut pe zona de integritate și anti-corupție, inclusiv prin participarea la sesiuni de lucru, parteneriate, transmiterea spre informare către participanți a unor ghiduri și bune practici pe tematici relevante, elaborate în rețeaua globală anti-corupție Transparency International România.
România este membru al Comitetului Moneyval din cadrul Consiliului European începând cu anul 1999, an în care la nivel național a fost adoptat primul act normativ în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, Legea nr.21/1999, prin care a fost înființat Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
Download PDF