Transparency International România constată cu profundă îngrijorare consecvenţa cu care România se complace ani la rând rapoartelor negative ale Uniunii Europene, fără a lua atitudine în mod concret faţă de acestea. Autorităţile de la Bucureşti, indiferent de culoarea lor politică, lasă pe planul doi toate criticile formulate în anii de monitorizare, ştiind parcă de fiecare dată că „în ciuda tonului dur şi negativ al Raportului, nu se recomandă activarea clauzei de salvgardare”.

Situaţia curentă, generată de perpetuarea stării de provizorat în ceea ce priveşte eficacitatea luptei împotriva corupţiei a condus la vulnerabilizarea excesivă a tuturor pilonilor de integritate, fapt ce afectează grav credibilitatea reformelor şi a României în general. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât şi pilonii de integritate nou creaţi, chiar sub presiunea clauzei de salvgardare, îşi dovedesc ineficienţa.

Toate aceste breşe contribuie la reducerea în şi mai mare măsură a competitivităţii României pe piaţa fondurilor publice europene, fonduri care ar putea compensa o parte din efectele crizei financiare şi care ar putea susţine eforturile de regularizare şi de îndeplinire a obligaţiilor asumate.

În acest context, TI-România apreciază că menţinerea mecanismului de verificare şi cooperare este justificată de rezultatele slabe pe care România le-a obţinut în urma monitorizării, însă nu consideră că aceasta este suficientă pentru a reduce vulnerabilităţile care afectează sistemul naţional de integritate, atâta timp cât nu este însoţită şi de acţiuni concrete.

De aceea, Transparency International România le solicită, Comisiei Europene şi autorităţilor de la Bucureşti, stabilirea unui mecanism de evaluare a impactului măsurilor adoptate şi a rezultatelor concrete obţinute pe parcurs, astfel încât în viitor rapoartele să se concentreze mai mult asupra progreselor sau regreselor reale, şi mai puţin asupra îndeplinirii formale a obligaţiilor.

Transparency International Romania le recomandă totodată decidenţilor români să abordeze criticile din Raport cu maximă responsabilitate şi să acorde prioritate interesului naţional, stabilind de îndată măsuri concrete pentru remedierea fiecăreia dintre acestea. Consecventă misiunii sale, TI-România a elaborat, încă din decembrie 2008, o serie de astfel de recomandări menite să asigure standardele minimale obligatorii ale bunei guvernări, care pot sta la baza unei politici publice coerente în domeniu. Numai astfel România poate să demonstreze că asigurarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt deziderate naţionale, independente şi autonome de monitorizarea internaţională.

Victor ALISTAR

Director executiv


Data publicare: 22/07/2009