Transparency International și Transparency International Romania monitorizează dezbaterile parlamentare ce au loc în prezent cu privire la proiectele legislative pentru a se asigura că dispozițiile respective nu vor slăbi lupta împotriva corupției în România, inclusiv prin acordarea Ministerului Justiției a puterii de a interveni în investigații în cazul în care desemnează procurori.

Transparency International face apel la legiuitori să aducă îmbunătățirile adecvate conform solicitărilor venite din partea asociațiilor de magistrați și să renunțe la orice modificări ce ar putea avea impact negativ asupra luptei împotriva corupției în România.

“Transparency International sprijină apelurile care solicită instituții anticorupție puternice în România și o Direcție Anticorupție puternică. Suntem de acord cu solicitarea conform căreia noile legi trebuie să nu ofere „portițe” prin care cei corupți să scape de justiție și conform căreia puterea de a hotărî ce cazuri fac obiectul urmăririi penale nu ar trebui să fie doar a Ministerului Justiției” a spus Cornelia Abel, coordonator regional al Transparency International.

Judecătorii trebuie separați de procurori și este necesară reglementarea traiectoriilor profesionale ale judecătorilor și ale procurorilor precum și asigurarea unei inspecții judiciare independente. Este recomandabil să nu existe căi prin care dosarele să poată fi manipulate de voința politicienilor.

Transparency International este o organizație imparțială, așa cum este și filiala sa, Transparency International Romania. TI Romania și directorul executiv Victor Alistar și-au exprimat în mod public preocupările legate de noua legislație. Transparency International Romania a publicat recomandările organizației în vederea întăririi legislației.

În pofida acestor aspecte, Transparency International Romania a constituit subiectul unei campanii de discreditare a directorului executiv al acesteia, Victor Alistar, pentru rolul pe care acesta îl are ca reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În calitate de expert, Alistar a sprijinit recomandările de a limita puterea Ministerului Justiției cu privire la numirea procurorilor și de a reduce capacitatea președintelui de a interveni în numirea judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Alistar a susținut de asemenea și un nivel mai mare de transparență la toate nivelurile CSM, inclusiv publicarea rapoartelor privind hotărârile instituției.

Lista integrală a recomandărilor făcute de către Transparency International Romania privind proiectele legislative poate fi gasita aici. Transparency International Romania face apel la mai multă transparență, conform standardelor internaționale, cum ar fi Ghidul Practic al Comisiei Internaționale a Juriștilor sau Ghidul Internațional de Bune Practici al Transparency International.

Transparency International și Transparency International Romania sa se vor opune cu putere unei legislații care ar permite corupției și corupților din România să înflorească. Au mai făcut acest lucru si în 2004 atunci când s-a dezbătut ultima versiune a legilor justitiei și va continua să facă acest lucru si pe viitor.

Media contact
Julius Hinks
T: +49 30 34 38 20 666
E: press@transparency.org
In Romania
T: +40 31 6606 000
E: office@transparency.org.ro

sursa

Data publicare: 04/12/2017